EAST SILVER

Lžička Laily Pakalniny v kině Světozor 27. 1.

27. 12. 2019

Autor: Veronika Zýková

Prvním filmem, který Institut dokumentárního filmu ve spolupráci s Dokumentárním pondělím uvede v kině Světozor v roce 2020, bude 27. ledna od 20:45 Lžička lotyšské režisérky Laily Pakalniny, která ráda točí o maličkostech a prostých věcech.

Rytmizovaný černobílý film beze slov zachycuje složitý zrod  a cestu plastové lžičky a její následný krátký život. Lžička byla uvedena mj. na festivalu v Karlových Varech a nominována na cenu Silver Eye 2019.

Facebooková událost
Vstupenky

Rozhovor s režisérkou si můžete přečíst zde (v angličtině).



Obyčejná plastová lžička klame tělem. Tvářit se bezvýznamně a neškodně jí ale může procházet jen do chvíle, než na ni svůj pronikavý pohled vrhne Laila Pakalniņa. Lotyšská samorostka světového dokumentu dobře ví, kolik paradoxního úsilí musí lidé i stroje investovat do výroby nádobí na jedno použití, a proto se nedokáže ubránit krutému úsměšku. Vždyť umělohmotný sluha naposledy vydechne jen krátce poté, co jeho život konečně začal dávat smysl. Dokument beze slov, v němž humor vychází z překvapivých možností filmového jazyka, pěje smuteční píseň za ornament zbytnělé civilizace: kus laciného plastu, který snad již brzy bude na vymření. (KVIFF)

Lžička (orig. Karote)
Režie: Laila Pakalnina
Produkce: Laila Pakalnina (Hargla Company)
Kamera: Gints Bērziņš
Scénář: Laila Pakalnina
Střih: Silvija Vilkaite
Zvuk: Anrijs Krenbergs, Sauļus Urbanavičus
Lotyšsko, Norsko, Litva, 2019, 65 min.

Filmy

Spoon
zpět na články
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace