ČESKÝ DOKUMENT

FREM Viery Čákanyové na Berlinale

20. 2. 2020

Autor: DAFilms

Do prestižní sekce Berlinale Forum byl vybrán nový český film režisérky Viery Čákanyové s názvem FREM. Ten bude mít na jubilejním 70. ročníku berlínského filmového festivalu svou mezinárodní premiéru. Koprodukční snímek s většinovou českou účastí vznikl v producentské společnosti Hypermarket Film a je zařazen do sekce, která i v minulosti přála českým filmům, například snímkům Nesvatbov režisérky Eriky Hníkové, Osmdesát dopisů Václava Kadrnky, Nikdy nejsme sami Petra Václava či Příliš mladá noc Olma Omerzu.

Ústředním motivem filmu FREM je úvaha, jak bude vypadat svět, pokud na něm lidé nebudou dominovat – a to ať v důsledku klimatické katastrofy nebo nekontrolovaného rozvoje umělé inteligence. „Chtěla jsem vytvořit film, ve kterém by hlavní postavou nebyl člověk, protože lidstvo se dostává na hranici svých přirozených možností,“ charakterizuje svůj debut Viera Čákanyová, jejíž předchozí snímky uspěly na festivalech v Kasselu či Nyonu. FREM, který se z původního dokumentárního konceptu proměnil v dystopické sci-fi, se celý odehrává na nehostinných bílých pláních Antarktidy a je vůbec prvním českým celovečerním snímkem, který se zde natáčel.

Hlavní „postavou“ FREMu je bytost, která není lidské povahy. Ve filmu zahlédneme jen její stín, celý snímek je ale striktně vyprávěný z její perspektivy. Natáčení na Antarktidě, kde tříčlenný filmový štáb strávil šest týdnů, bylo pro tvůrce trenažérem této ústřední vize myslet nemyslitelné. Představit si pohled umělé inteligence bylo obtížné, ne-li nemožné,“ vzpomíná na natáčení kameraman filmu Tomáš Klein. „Čím víc se člověk snažil zapojit hlavu, tím víc se vzdaloval zadání. V mnohém nám tak pomohla sama Antarktida, která všechny naše koncepty proměňovala z minuty na minutu.“

Právě Antarktida se tak ve filmu stává druhou hlavní postavou, která navozuje představu post-lidského světa – místa, kde člověk již není hlavním aktérem, ale pouhou součástí ekosystému. „Myslím, že tato změna perspektivy je klíčová i v souvislosti s aktuálními tématy změn klimatu,“ dodává režisérka.

Natáčení na ostrově Krále Jiřího předcházely důkladné technologické přípravy i test psychické zátěže. Benzínový generátor zajišťoval nabíjení baterií pro natáčecí techniku, malé topení dvě hodiny denně vyhřívalo vymrzlý ekvádorský kontejner určený především pro krizové přespání terénních vědeckých pracovníků. „Bylo normální čekat několik dní na to, abychom mohli z kontejneru vůbec vyjít ven nebo čekat další dny, než vítr rozfoukal kry, abychom se dostali do člunu,“ vzpomíná na své nejnáročnější natáčení kameraman filmu Tomáš Klein, donedávna student katedry režie pražské FAMU, spolurežisér filmu Retriever, uvedeného na festivalu v Cannes v sekci Cinéfondation, a druhý režisér filmu Vlk z Královských Vinohrad, který na přání Jana Němce jeho poslední snímek dokončil.

FREM vznikl v koprodukci s Českou televizí a díky podpoře Státního fondu kinematografie, který na vývoj, výrobu i festivalové uvedení snímku přispěl celkovou částkou 2 miliony korun. Film vzbudil pozornost již v létě během sarajevského festivalu, kde získal Cenu Docu Talents pro výrazný připravovaný film z regionu střední a východní Evropy. V Česku byl následně uveden na festivalu v Ji.hlavě, kde se stal jedním z diváckých festivalových vrcholů.

Do českých kin vstoupí snímek Viery Čákanyové již zanedlouho po Berlinale, od 19. března ho do klasické i online distribuce uvede streamovací portál DAFilms.cz.

Projekce v rámci Berlinale

Pátek 21. 2. 2020 / 19:30 / Arsenal Cinema 1
Pátek 21. 2. 2020 / 22:00 / CinemaxX 6 (novinářská projekce)
Sobota 22. 2. 2020 / 11:30 / Delphi Filmpalast
Úterý 25. 2. 2020 / 22:00 / Zoo Palast 2
Sobota 29. 2. 2020 / 11:00 / Zoo Palast 2

O režisérce
Viera Čákanyová absolvovala v oboru scenáristiky na VŠMU v Bratislavě a na FAMU na katedře dokumentární tvorby. Její studentské filmy získaly mnohá ocenění, například film Alda byl oceněn za nejlepší režii a střih na Famufestu a za stejný film obdržela cenu i na významném švýcarském festivalu Visions du réel nebo Festivalu dokumentárních filmů v německém Kasselu. Viera Čákanyová se podílela na povídkových filmech Gottland (2014) nebo Slovensko 2.0 (2014). Film FREM je po dlouholetých přípravách jejím prvním celovečerním filmem.

Filmy

FREM
zpět na články
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace