KINEDOK

KineDok = KinoDoma

18. 3. 2020

Autor: Veronika Zýková

Naše alternativní distribuční platforma a unikátní filmový klub KineDok se přesouvá na dobu neurčitou do vašich domovů. Uplatněte voucher Kine2019_Dok2020 a pusťte si skvělé filmy online zdarma. Zahraniční snímky jsou vybaveny anglickými titulky. Zde je několik tipů:

King Skate (r. Šimon Šafránek)
Skateboard v šedi normalizace? Jasně, a k tomu holky, pivo a skvělý triky s doma vytvořenými skejty nebo s těmi z dovozu, výměnou třeba za český křišťál. Svezte se na vlně rychlého střihu a dobové hudby, poznejte dnešní padesátníky, kteří bývali těmi kluky, co skákali do výšek a krosili slalomy. Film oceněný Českým lvem, který jsme si užili na řadě venkovních i klubových projekcí s diskuzemi. Kdo nestihl, má příležitost alespoň online.
Pozvěte ke sledování své přátele

 

Medvědí ostrov / Bjørnøya (r. Inge Wegge, Edda Grjotheim)
Tímhle filmem můžete pohodově navázat na projekci King Skate. Tři bratři natočili dokument o svém adrenalinovém tripu na jednom z nejstudenějších ostrovů na světě s cílem pořádně si zde zasurfovat. Výlet začínají na běžkách v širé zasněžené krajině. Každý za sebou táhne přeplněné sáně se surfem. Sněhová vánice je šlehá do obličejů, zatímco připravují své noční ležení. Druhý den se vydají na moře čelit vlnám, které před nimi ještě nikdo nepokořil. Ale jeden z bratrů musí zůstat na břehu, držet hlídku s puškou v ruce a chránit ostatní před jedním z největších predátorů ostrova - ledním medvědem.
Pozvěte ke sledování své přátele



V zajetí / A Woman Captured (r. Bernadett Tuza-Ritter)
Novou podobu otroctví ukazuje film maďarské režisérky Bernadetty Tuzy-Ritter. Ta se dostala nečekaně blízko k oběti zneužívání, otrokyni Marish. Marish žije „u své paní“ Ety přes deset let. Přes den pracuje v továrně a veškeré peníze Etě odvádí, zároveň se jí však stará o dům, uklízí, vaří a za svou práci dostává cigarety a kávu. Často hladoví a je i bita. Dokumentaristka mapuje živoření otrokyně rok a půl do té doby, než se Marish rozhodne svůj život změnit a od Ety utéct.
Pozvěte ke sledování své přátele



Konec světa / The End of the World (r. Monika Pawluczuk)
Tematický snímek vzhledem k současné situaci. Lidé ve velkém městě trápí osamělost a chtějí s někým mluvit. Někteří volají pohotovostní linku 112, i když ji nutně nepotřebují, někteří volají do rádia. Tentokrát je tématem vysílání konec světa, jak ho předpověděl mayský kalendář. Moderátor se ptá posluchačů, co to pro ně vlastně znamená a oni mluví o věcech, které jsou tragické a bolestivé, ale také titěrné a vtipné. Jejich evidentní potřeba být slyšet, komunikovat a sdílet své zážitky s ostatními je dojemná.


Mrtvý národ / The Dead Nation (r. Radu Jude)
Minimalistický film renomovaného režiséra, který má na svém kontě mj. festivalové hity „Je mi jedno, že se zapíšeme do dějin jako barbaři“ a Aferim!, se skládá zejména z fotografií z rumunského maloměsta 30. a 40. let a úryvků z deníku židovského lékaře žijícího v Bukurešti. Popis hrůz rumunského fašismu a holokaustu se zrcadlí ve zdánlivě pokojných, stylizovaných fotografických výjevech života v blízkosti války.


Zvíře stále žije / The Beast Is Still Alive (r. Mina Mileva, Vesela Kazakova)
Mladá žena v Bulharsku nachází spis svého dědečka v archivech tajné služby. Sympatizoval s bulharskými socialisty ve 20. letech, ale poté, co byl svědkem hrůzných činů komunistické strany za druhé světové války, se připojil k protikomunistickému odboji v bulharských horách. Pomocí animace a inscenovaného dialogu mezi ženou a jejím dědou film ukazuje, jak se mladé generace neustále vrací ke komunistické ideologii ve světle zdiskreditovaných politiků a bývalých agentů tajné policie. 



Dominový efekt / The Domino Effect (r. Elwira Niewiera, Piotr Rosołowski)
Aby pozvedl abchazskou národní hrdost, rozhodl se Rafael, ministr sportu mezinárodně neuznané Abcházie, uspořádat mezinárodní šampionát v hraní domina. Ukázkový region bývalého sovětského režimu je dnes symbolem zmraženého konfliktu, který se od rozpadu SSSR několikrát přetavil ve válku. Překvapivě právě ve válce se z Abcházců stali vášniví hráči domina. Tragikomický snímek sleduje, jak se Rafaelův optimismus a víra v posílení národní identity neuznané republiky přenáší i do vztahu s ruskou novomanželkou Natašou. Ta se v jeho zemi necítí zrovna vítána.



Exit - Dát extremismu sbohem / Exit: Leaving Extremism Behind (r. Karen Winther)
Minulost norské dokumentaristky Karen Winther zdobí svastiky a motiv říšského orla Hitlerovy Třetí říše. Ve svém dokumentu hledá bývalá neonacistka odpovědi na otázku, co ji a další bývalé extremisty donutilo opustit tyto radikální skupiny. Skrze rozhovory s bývalými radikály z Francie, Německa, Holandska a Spojených států hledá ve vzpomínkách onu chvíli, určitý bod, ve kterém se rozhodli změnit směr života. Mnozí z nich se kvůli své minulosti musí skrývat a pocit viny je stále přítomný.


Nenechte si ujít ani filmy z předčasně ukončeného festivalu Jeden svět, které můžete vidět na portálu Dafilms. Do 22. března si můžete za příznivý poplatek pustit například skvělou makedonskou Zemi medu (Honeyland) či působivé drama ze syrského Aleppa Pro Samu (For Sama). Řadu filmů ke zhlédnutí zdarma nabízí videotéka největšího dokumentárního festivalu IDFA, a to včetně Ukrajinských šerifů (Ukrainian Sheriffs), titulu, který po prezentaci na East Doc Platform uspěl na předních světových festivalech.

zpět na články
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace