EX ORIENTE FILM

EAST DOC MARKET

EAST SILVER

EAST DOC FORUM

Snímky podpořené IDF na festivalech v Helsinkách, Terstu či Jaipuru

20. 1. 2016

Autor: Filip Šebek

Mrazivé Finsko, deštivá Itálie či slunná Indie. Ve všech těchto zemích se v průběhu ledna návštěvníci tamních filmových festivalů mohli či mohou seznámit s výjimečnými dokumentárními snímky ze zemí střední a východní Evropy, které svými aktivitami podpořil Institut dokumentárního filmu.

Na jednom z prvních letošních filmových festivalů v indickém Jaipuru se začátkem ledna představil dokument Cinema, Mon Amour od rumunského tvůrce Alexandru Belce natočený v české koprodukci a přibližující příběh jednoho z posledních tradičních biografů v Rumunsku. K vidění zde byl i chorvatský dokument Sick.
Oba snímky si do svého programu vybrali také organizátoři 27. ročníku filmového festivalu v Terstu, který se zde uskuteční od 22. do 30. ledna a z filmů podpořených aktivitami IDF nabídne ještě divákům dokumenty Brothers a When we talk about KGB, jejichž tvůrci prošli workshopy Ex Oriente Film. Z trhu East Silver si vybrali zajímavý rumunský dokument Chuck Norris vs. Communism a rakouský snímek For my Sisters. V sekci Lux Prize bude uveden veleúspěšný dokument Toto and His Sisters a v rámci Last Stop Trieste se budou mimo jiné prezentovat aktivitami IDF podpořené projekty A two way Mirror, The Beast is Still Alive a See you in Chechnya. Českou dokumentární tvorbu pak bude zastupovat jeden z našich nejvýznamnějších filmových tvůrců Miroslav Janek se svým připomenutím historie karlovarského festivalu Filmová lázeň

25. ledna začne 15. ročník festivalu dokumentárních filmů DocPoint Helsinki. Jde o největší dokumentární festival v severských zemích, který se v roce 2010 navíc rozšířil i do estonského Tallinnu a jako jediný festival na světě probíhá současně ve dvou státech. Organizátoři festivalu si do letošního programu vybrali rekordní množství dokumentů podpořených aktivitami IDF. Z filmů využívajících servis East Silver Karavany to jsou Mallory Heleny Třeštíkové, Yallah! Underground Farida Eslama, dokument Alexandru Belce Cinema, Mon Amour a estonský snímek Toomase Järveta Rough Stage. Z filmů zařazených do trhu East Silver se v programu objeví dokumenty Anthill, Catching Haider, Drawing Against Oblivion, Like The Others, Call me Marianna, Under the Sun a K2. Touching the Sky. Tento film stejně jako snímek Cinema, Mon Amour se navíc zúčastnil největší prezentace a trhu dokumentárních projektů ze střední a východní Evropy East European Forum. V Helsinkách a Tallinnu nebudou chybět ani snímky, jejichž tvůrci s nimi absolvovali celoroční sérii workshopů Ex Oriente Film. Půjde o filmy Family Business, The Invisible City, When we talk about KGB, Yallah! Underground a Brothers. Z dokumentárních projektů, které se zúčastnily networkingových schůzek v rámci Project Market, budou prezentovány projekty My Home a Holly Cow. Tvůrcům všech zúčastněných filmů přejeme co nejvíce spokojených diváků a festivalových ocenění!

zpět na články
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace