ČESKÝ DOKUMENT

Zemřel Artemio Benki

17. 4. 2020

Autor: Artcam Films

Artemio Benki (21. 4. 1966 – 15. 4. 2020) se narodil v Paříži, kde už ve třinácti letech začal pracovat pro rádio jako novinář. V osmnácti letech nastoupil do redakce časopisu L’Autre Journal, kde spolupracoval například s Marguerite Duras nebo Herve Guibertem. V roce 1989 přijel poprvé do Prahy, aby pracoval na svém krátkém filmu o romských uprchlících. V roce 1992 se v Praze usadil a o dva roky později tu založil úspěšnou produkční společnost Sirena Film.

Jako režisér natočil několik krátkých filmů (My Land, 1993, Ostrov na střeše, 2001 a další), podílel se na povídkových filmech Měsíční údolí (1994, producent, autor námětu, spolurežisér) a Praha očima (1999, režisér – povídka Riziko).

Jeho celovečerním debutem byl dokument Sólo (2019), který se stal jedním z nejúspěšnějších českých dokumentů roku. Film Sólo byl vybrán do prestižní sekce l'ACid festivalu v Cannes a získal řadu cen, mimo jiné za nejlepší český film v sekci Česká radost na MFDF Jihlava, nejlepší film na festivalech MakeDox Creative Documentary, Duhok International Film Festival a dalších.

Jako producent pracoval Artemio Benki na celé řadě zahraničních filmů natáčených v Česku, koprodukoval například snímky Královská aféra (2012, režie Nikolaj Arcel, ocenění: Stříbrný medvěd na Berlinale 2012), Marguerite (2015, režie X. Giannoli, ocenění: sedm nominací a čtyři francouzské ceny César, mimojiné pro Čecha Martina Kurela za výpravu, film byl také vybrán do soutěže na MFF v Benátkách), Personal Shopper (2016, režie Olivier Assayas, ocenění: Nejlepší režie na MFF v Cannes 2016), Tanečnice (režie Stéphanie Di Giusto, sekce Un Certain Regard, MFF v Cannes 2016), nebo Humorista (2019, režie Michail Idov).

V roce 2000 založil distribuční společnost Artcam (dnes Artcam Films), která přinášela do českých kin nezávislou a originální zahraniční i českou filmovou produkci. Artcam představil českým divákům v průběhu let mnoho filmů oceněných na mezinárodních festivalech, například celou sérii filmů oceněných Zlatou palmu na Festivalu v Cannes (4 měsíce, 3 týdny, 2 dnyMezi zdmiStrýček BúnmíBílá stuhaLáska).

Artemia jsem poznal jako člověka sršícího nápady (leckdy uhozenými), vybaveného dětsky barvitou invencí a hlavně nevyčerpatelným zápalem pro artové filmy. Byla to s ním jízda. Jen málokdy tahle fráze sedí tak přesně. Artemio byl unikát, originál, člověk naprosto oddaný filmu. Uměl inspirovat i provokovat, žil a tvořil s podobnou vášní, s jakou si zapaloval další a další cigarety. Jako by každá měla být ta poslední. Artcam Films bez jeho energie už nikdy nebude stejný. Uděláme všechno pro to, abychom alespoň její část uchovali,“ říká ředitel filmové distribuce Artcam Films Vít Schmarc.

Děkujeme za tichou vzpomínku, kterou Artemiovi věnujete.

Filmy

Sólo
zpět na články
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace