EAST SILVER

Z bohatého lotyšského bankéře pacientem malajsijského blázince

8. 2. 2016

Autor: Filip Šebek

V pondělí 29. února se v kině Světozor od 20:45 uskuteční projekce lotyšského dokument My Father the Banker. Ve snímku, podpořeném Institutem dokumentárního filmu, popisuje režisérka dramatický osud svého otce, docenta na univerzitě a posléze bohatého bankéře, kterého 18 let po útěku z Lotyšska našel údajně Interpol v malajsijském blázinci.

Ještě v osmdesátých letech minulého století vše nasvědčovalo tomu, že Boriss Osipovs stráví svůj život v poklidné pozici docenta na univerzitě se specializací na alternativní zdroje energie. S rozpadem Sovětského svazu a následné nezávislosti Lotyšska se však i jemu otevřely zcela nové možnosti. Během „divokého kapitalismu“ v devadesátých letech se rychle přeorientoval na bankéře a začal vydělávat obrovské sumy. Kromě toho opustil svou rodinu, našel si mladší přítelkyni a svůj majetek neváhal navyšovat i cestou nezákonných peněžních operací. Své děti, režisérku filmu Ievu Ozolinu i její mladší sestru, vídal stále méně. A když mu hrozilo zatčení za podezřelé finanční transakce, rozhodl se raději narychlo opustit svou zemi. Od té doby o něm nikdo neslyšel. Po 18 letech se k překvapení celé rodiny ozval Interpol ohledně fotografie postaršího muže, který už nějaký čas pobývá v ústavu pro duševně choré v Malajsii a je Borissovi velmi podobný. I přes značné pochyby rodinných příslušníků se režisérka snímku rozhodne vypátrat, zda se opravdu jedná o jejího otce. A v případě, že ano, čím vším si prošel a zda je vůbec schopný návratu do normální života.
Režisérka filmu věnuje jeho velkou část přiblížení nejen osudu svého otce do chvíle, než zmizel, ale s využitím televizního i rodinného archivu seznamuje diváka s příběhem své rodiny i celé země. Odlehčený komentář glosující překotnou (a nám dobře známou) proměnu Lotyšska z chudé součásti sovětského impéria v samostatnou zemi se zdánlivě nekonečnými možnostmi, prokládá autorka osobními vzpomínkami na život své rodiny. Závěrečnou část filmu, když se režisérka vypraví do Malajsie a stejně jako ona je i divák napnutý koho a v jakém stavu tam vlastně potká, by bylo škoda prozrazovat. Snímek zařazený do trhu East Silver a nominovaný na Cenu Silver Eye byl představen i na loňském ročníku festivalu IDFA v industry sekci Docs for Sale a na festivalu v německém Lübecku. Projekce ve Světozoru bude jeho českou premiérou, proto byste si jí neměli nechat ujít.

zpět na články
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace