EX ORIENTE FILM

KINEDOK

Skutok sa stal novinkou v katalogu KineDoku

27. 4. 2020

Autor: Veronika Zýková

Od 30. dubna sledujte online na webu KineDoku film slovenské režisérky Barbory Berezňáková Skutok sa stalpopisující nejen okolnosti vraždy podnikatele a expolicisty Róberta Remiáše a situaci na Slovensku v 90. letech, ale také vypovídající mnohé o současnosti.

Pět let pracovala režisérka Barbora Berezňáková na snímku, který kombinuje estetiku VHS a found footage s výpovědmi řady aktérů, do příběhu zapojuje také herce. Ve svém dokumentu pátrá po zločinech minulosti a odhaluje rovněž jejich propojení s přítomností, když se ve filmu dostáváme do bezprostřední blízkosti lidí, kteří stáli za vraždou investigativního novináře Jána Kuciaka a jeho snoubenky Martiny Kušnírové 21. února 2018.

Skutok sa stal úspěšně prošel workshopem Ex Oriente Film 2017, kde svou cestu završil na pitchingu East Doc Forum 2018. Nyní se stal součástí další z aktivit Institutu dokumentárního filmu - alternativní distribuční platformy a unikátního filmového klubu KineDok, který film zařadil do svého katalogu pro rok 2020. Den po slovenské televizní premiéře, která připadne na výročí zavraždění expolicisty Róberta Remiáše, jenž zemřel při výbuchu svého vozu 29. dubna 1996, si budou moct na webu KineDok.net pustit snímek Barbory Berezňákové také čeští diváci. KineDok chystá také online projekce spojené s debatou s režisérkou. V dubnu takto proběhla online projekce dalšího titulu z nové edice KineDoku, Central Bus Station, po níž následovala debata s režisérem filmu Tomášem Elšíkem.

Film Barbory Berezňákové má za sebou uvedení na MFDF Ji.hlava 2019 a festivalu Jeden svět 2020. Byl uveden rovněž na Warsaw Film Festivalu a získal cenu Cinematik.doc na 14. ročníku MFF Cinematik Piešťany 2019 pro nejlepší dokumentární film. Od 7. května ho uvede online festival goEast.



Synopse filmu
Po sametové revoluci v roce 1989 se státy východní Evropy vypořádávaly s nově nabytou svobodou. Na Slovensku vládl charismatický a autokratický premiér Vladimír Mečiar. V roce 1995 byl unesen prezidentův syn Michal Kováč mladší a brzy se ukázalo, že se tak nejspíš stalo na nařízení nejvyšších vládních kruhů. Oskar Fegyveres, který tou dobou pracoval ve Slovenské informační službě a na únosu se z nařízení nadřízených podílel, svědčil na policii o úloze tajné služby v případu. Protože se ale necítil bezpečně, musel utéct do zahraničí. Jeho spojkou s rodinou byl kamarád Robo Remiáš. Ten ale necelý rok po únosu umírá za nevyjasněných okolností po výbuchu v autě…

O režisérce
Barbora Berezňáková po studiu na VŠMU v Bratislavě a Newyorské filmové akademii začala pracovat jako dokumentaristka na volné noze. Kromě filmové tvorby se věnovala videoinstalacím pro galerie na Slovensku, v USA, Irsku a Brazílii. Stojí za transmediálními projekty Spýtaj sa Vašich 68 (2018) a Spýtaj sa Vašich 89 (2019).

Skutok sa stal
Scénář a režie: Barbora Berezňáková
Kamera: Barbora Berezňáková, Ivo Miko
Střih: Matěj Šámal
Hudba: Ľubomír Burgr
Produkce: LEON Productions, RTVS - Rozhlas a televízia Slovenska, Frame Films, Známa firma
82 minut, 2019, SR, ČR

zpět na články
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace