EAST SILVER

Cenu East Silver Karavany má Deník Kristovy nevěsty

2. 5. 2020

Autor: Veronika Zýková

Během online slavnostního vyhlášení cen Docudays UA 2020 byla virtuálně předána cena East Silver Karavany režisérce Martě Smerečinské a producentce Natalii Libet za jejich projekt Diary of a Bride of Christ (Deník Kristovy nevěsty). Projekt získal také Cenu DOK Leipzig. Film Salt from Bonneville (Sůl z Bonneville) režiséra Simona Mozgovyie, který je součástí East Silver Karavany, získal ocenění od Ukrajinského institutu.

Vyjádření poroty

Rozhodli jsme se podpořit projekt, který je velmi osobním rodinným příběhem. Příběhem osobní statečnosti, víry a odhodlání, ale také unikátního vhledu do odloučené komunity. Oceňujeme režisérčinu vůli klást složité otázky, hledat porozumění a prezentovat to vše filmovým jazykem. Cenu East Silver Karavany udělujeme projektu Diary of a Bride of Christ Marty Smerečinské.

Cena East Silver Karavany
Institut dokumentárního filmu podpořil v uplynulých letech řadu ukrajinských projektů, ať už prostřednictvím workshopu Ex Oriente Film nebo networkingu na East Doc Platform či prostřednictvím trhu East Silver a jeho festivalové podpory. Protože ukrajinská kinematografie má setrvale vysokou kvalitu a přináší mnoho důležitých témat a příběhů, rádi bychom naši podporu rozšířili a pomohli jednomu projektu oslovit mezinárodní publikum. Oceněný titul obdrží celoroční festivalovou podporu - budeme spolupracovat na festivalové strategii, doporučíme film selektorům přihlásíme film na vybrané festivaly. Mezi filmy East Silver Karavany jsou tyto ukrajinské tituly: celovečerní filmy Home Games (Domácí zápas) Alisy Kovalenko, Salt from Bonneville (Sůl z Bonneville) Simona Mozgovyie, My Father Is My Mother's Brother Vadyma Ilkova nebo krátký film No! No! No! Mikoly Ridnyie. East Silver Caravan titles are currently being submitted to 194 film festivals worldwide.

Deník Kristovy nevěsty 
Když se její sestra rozhodne ve 13 letech stát jeptiškou, režisérka se ji snaží zastavit. O 6 let později začne natáčet svou sestru v jejím novém domově – v klášteru.

Jsme také rádi, že na Docudays UA získal ocenění od Ukrajinského institutu film snímek Salt from Bonnevile (Sůl z Bonneville) režiséra Simona Mozgovyie, který získal Cenu East Silver Karavany na festivalu Beldocs 2019. Zde je vyjádření poroty: Porota se rozhodla podpořit jeden projekt, který přináší ukrajinský příběh zasazený do neobvyklého prostředí. V tomto poměrně exotickém prostředí se odehrává velmi univerzální příběh. Pravý dokumentární film, buddy movie o těžkostech, osobních výzvách a nakonec o přijetí místa ve světě. Porota se rozhodla udělit cenu filmu Salt from Bonneville Simona Mozgovyie.

Dvě hlavní ceny v soutěžních sekcích DOCU/UKRAINE a DOCU/WORLD získal film Iryny Tsilyk The Earth Is Blue As an Orange (Země je modrá jako pomeranč), který byl součástí East Doc Marketu na East Doc Platform 2019.

Závěrečným filmem festivalu Docudays UA byl snímek Tomáše Krupy Dobrá smrt, jenž je součástí East Silver Karavany. Tento film byl rovněž nominován na Cenu RIGHTS NOW!, o které rozhodoval jako jeden z porotců filmař a aktivista Oleh Sencov.

zpět na články
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace