ČESKÝ DOKUMENT

Nejlepší dokument podle českých kritiků natočila Jana Ševčíková

24. 1. 2016

Autor: Filip Šebek

V sobotu 23. ledna proběhlo v pražském Divadle Archa tradiční vyhlašování cen české filmové kritiky. V kategorii dokumentů zvítězil snímek Jany Ševčíkové Opři žebřík o nebe, který podpořil Institut dokumentárního filmu zařazením do trhu East Silver 2014 i do festivalového servisu East Silver Karavana 2015.

V roce 2008, když jsem četla v novinách článek o faráři, který na Slovensku pomáhá sociálně slabším lidem, mě napadlo, že by to mohl být zajímavý námět pro film,“ přiblížila v rozhovoru pro IDF zkušená česká dokumentaristka Jana Ševčíková první kroky, které jí vedly k natočení úspěšného dokumentu. Její snímek, který byl uveden mimo jiné na festivalech v Karlových Varech či Jihlavě, už v minulém roce získal Cenu Pavla Kouteckého za nejlepší dokument a výroční cenu Trilobit za mimořádný počin v oblasti audiovizuálních děl.
Hlavní postavou filmu je charismatický katolický kněz Marián Kuffa, který se v podtatranské obci Žakovce stará o početnou komunitu sociálně vyloučených lidí. Bývalý horolezec a vášnivý milovník koní zasvětil svůj život snaze pomoci bezdomovcům, narkomanům či čerstvě propuštěným vězňům postavit se skrze práci a víru na vlastní nohy. A jak je z filmu, na kterém režisérka pracovala dlouhých pět let, vidět, jde mu to na výbornou.

zpět na články
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace