KINEDOK

Online KineDok premiéra Srbenky a debata s režisérem

11. 5. 2020

Autor: Veronika Zýková

Nenechte si ujít premiéru nového titulu v katalogu KineDoku 2020! Srbenka režiséra Nebojši Slijepčeviće sleduje dopady války v Jugoslávii téměř 25 let po jejím ukončení. Film je dostupný online na webu KineDok.net od 11. 5. a na 28. 5. je od 19:30 přichystána online diskuze s režisérem.

V zimě roku 1991 probíhala válka mezi Srbskem a Chorvatskem a v chorvatském Záhřebu byla zavražděna srbská dívka Aleksandra. Viníci nikdy nebyli potrestáni. O generaci později jsou Srbové v Chorvatsku stále vnímáni jako nepřátelé. Kontroverzní divadelní režisér Oliver Frljić, známý i u nás (Naše násilí a vaše násilí), se rozhodl vytvořit adaptaci tohoto příběhu. Zkoušení hry se brzy promění v kolektivní terapii a otevírání starých ran. Slijepčevićův film tak ukazuje jednu z důležitých funkcí umění: vracet se k bolestivým tématům, která jsou ve společnosti stále živá, a interpretovat je.

PUSŤTE SI FILM a nenechte si ujít online diskuzi s režisérem, která se uskuteční online 28. května od 19:30. Film je v chorvatštině s anglickými, českými, maďarskými, rumunskými a bulharskými titulky.

Facebooková událost
Událost na GoOutu




Srbenka
Scénář a režie: Nebojša Slijepčević
Kamera: Bojan Mrdenovic
Střih: Tomislav Stojanovic
Chorvatsko / 2018 / 72 min.

Filmy

Srbenka
zpět na články
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace