KINEDOK

Debata s režisérem Srbenky již 28. 5.

27. 5. 2020

Autor: Veronika Zýková

Nenechte si ujít online debatu s režisérem oceňovaného filmu Srbenka Nebojšou Slijepčevićem ve čtvrtek 28. 5. od 19:30. Pokud jste film ještě neviděli, tuto novinku letošního katalogu KineDoku můžete zhlédnout na KineDok.net (použijte voucher KineDok_2020).

O filmu
V zimě roku 1991 probíhala válka mezi Srbskem a Chorvatskem a v chorvatském Záhřebu byla zavražděna srbská dívka Aleksandra. Viníci nikdy nebyli potrestáni. O generaci později jsou Srbové v Chorvatsku stále vnímáni jako nepřátelé. Kontroverzní divadelní režisér Oliver Frljić, známý i u nás (Naše násilí a vaše násilí), se rozhodl vytvořit adaptaci tohoto příběhu. Zkoušení hry se brzy promění v kolektivní terapii a otevírání starých ran. Slijepčevićův film tak ukazuje jednu z důležitých funkcí umění: vracet se k bolestivým tématům, která jsou ve společnosti stále živá, a interpretovat je.
Srbenka získala Cenu Doc Alliance Selection v Cannes a řadu dalších ocenění na festivalech jako Visions du Réel, Sarajevo Film Festival, Astra Film Festival a Crossing Europe.

Filmy

Srbenka
zpět na články
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace