ČESKÝ DOKUMENT

Dokument o ženském graffiti čeká slavnostní premiéra

15. 2. 2016

Autor: Filip Šebek

Dlouhých sedm let strávila režisérka Sany s dokumentem Girl Power, seznamujícím diváky s emancipaci žen ve světě graffiti. 27. února se v kině Lucerna uskuteční slavnostní premiéra velmi osobně laděného snímku, jehož kostru tvoří silný příběh režisérky a zároveň české writerky Sany.

Snímek, podporovaný Institutem dokumentárního filmu už od roku 2010, představí graffiti writerky z patnácti měst světa od Prahy, přes Moskvu, Kapské Město, Sydney, Biel, Madrid, Berlín, Toulouse, Barcelonu až po New York. „Graffiti komunita je tvořena v drtivé většině muži, mezi kterými panuje často názor, že graffiti – a především to ilegální – není věc pro ženy. Přesto se ženy v graffiti za poslední roky více emancipují, vznikají ženské graffiti výstavy, časopisy a weby. Můj snímek zachycuje příběhy žen, které v převážně mužském graffiti světě obstály,“ říká o filmu jeho režisérka a zároveň hlavní postava Sany.
V dokumentu, který natáčela sedm let, sledujeme její život s graffiti, motivaci a životní hodnoty, které se s ubíhajícími roky mění. Seznámíme se také s její původní rodinou, která o jejím druhém životě nemá žádné tušení. Jak je ze snímku zřejmé, režisérka mu obětuje opravdu hodně, ale i když dojde na konec sil, odmítá se vzdát svého snu o natočení historicky prvního dokumentu mapujícího ženy v graffiti. Více se o filmu dozvíte na jeho webových stránkách.

zpět na články
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace