KINEDOK

Paláce pro lidi: nejznámější brutalistní budovy v kině Světozor

10. 7. 2020

Autor: Veronika Zýková

Srdečně vás zveme do velkého sálu kina Světozor 27. 7. od 20:30 na speciální projekci novinky z katalogu KineDoku Paláce pro lidi, vyprávějící pozoruhodné příběhy pěti nejznámějších brutalistních budov socialismu v Bělehradu, Berlíně, Bukurešti, Moskvě a Sofii. Film je s českými a anglickými titulky. Na projekci naváže diskuze s Pavlem Karousem (autor projektu Vetřelci a volavky), Marií Kordovskou (spoluzakladatelka iniciativy Respekt Madam) a Helenou Doudovou (kurátorka sbírky architektury v Národní galerii a aktuální výstavy NEBOURAT!).

Facebooková událost
Vstupenky




Film Paláce pro lidi vypráví příběhy pěti nejznámějších budov socialistického období, kterými jsou Národní palác kultury v Sofii, Moskevská státní univerzita, Palác parlamentu v Bukurešti, Palác Srbska v Bělehradě a Palác republiky v Berlíně.
Jedinečná architektonická díla, která byla postavená se spoustou odvahy a trochou šílenství, aby lidem připomněla nekonečnou moc a jasnější budoucnost. Každá z těchto budov má nějaké prvenství, jedna z nich je nejvyšší, další je největší, má největší hodiny na Zemi nebo nejpokročilejší technologii své doby. Byly to nejúžasnější stavby v časech, kdy hlavní státní politikou bylo kolektivní dobro. Nyní, když socialismus skončil, je čas vrátit se a odhalit jejich skrytá tajemství.

Paláce pro lidi / orig. Palace for the People
Režie: Georgi Bogdanov, Boris Missirkov
BG, DE, RO / české titulky + English subtitles
76 min., 2018

[Aktualizováno 15. 8. 2020]

zpět na články
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace