KINEDOK

Oceňovaný film Učit v kině Světozor 7. 9.

30. 8. 2020

Autor: Veronika Zýková

Institut dokumentárního filmu zve 7. 9. od 20:45 v rámci tradičního Dokumentárního pondělí v malém sálu kina Světozor na projekci novinky z letošní edice KineDoku: rumunský snímek Učit o svérázném učiteli, který se vzepře tradičnímu systému vzdělávání. Film získal ocenění pro Nejlepší dokumentární film střední a východní Evropy na MFDF Ji.hlava 2019. Promítneme jej s českými a anglickými titulky.

Facebooková událost
Vstupenky



Osobnost transylvánského venkovského učitele matematiky, který vyučuje své studenty u sebe doma a ignoruje stávající osnovy, vypovídá leccos nejen o rumunském školském systému, ale také o tamní společnosti jako takové. Zarputilý starší pán se řídí slovy esejisty Constantina Noicy, podle nějž by v ideální škole neměla probíhat výuka, ale studenti by se tam naopak měli chodit osvobodit od tyranie učení. Portrétní observační dokument sleduje především dynamiku samotných lekcí, kde se kromě matematiky řeší také problém školství jako takového a kde učitel vystupuje jako otcovská figura.

„Sním o škole, kde nikdo neučí a kam děti docházejí, aby se osvobodily od tyranie učitelů.“ Constantin Noica

UČIT / PROFU' / TEACH
RO, 2019, 82 MIN.
REŽIE: ALEX BRENDEA
RUMUNSKY / ČESKÉ A ANGLICKÉ TITULKY

zpět na články
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace