EAST SILVER

Cenu East Silver Karavany na Beldocs má Elfova věž

15. 9. 2020

Autor: Veronika Zýková

Institut dokumentárního filmu udělil na Beldocs in Progress Cenu East Silver Karavany ukrajinskému projektu Elfova věž režisérky Poliny Kelm.

Vybraná projekt obdrží podporu v oblasti distribuční strategie a po svém dokončení bude zařazen do East Silver Karavany, kurátorského výběru dokumetnárních filmů ze střední a východní Evropy, jemuž Institu dokumentárního filmu pomáhá s festivalovou distribucí a dostává tak nejlepší dokumenty z regionu k mezinárodnímu publiku.

Zde je zdůvodnění ocenění: Rozhodli jsme se podpoři projekt, který je velmi citlivým příběhem bourajícím veškerá tabu o mentálních nemocích. Tento příběh odhaluje nejen život progagonisty, ale také nám ukazuje konkrétní situace a veřejný status klientů psychiatrické léčebny. Oceňujeme, že si režisérka klade složité otázky, hledá porozumění a vše ztvárňuje velmi filmovým jazykem. Cenu East Silver Karavany získává Elfova věž Poliny Kelm.

Elfova věž / Elfova vezha
Režie a scénář Polina Kelm
Producenti Gennady Kofman, Miroslaw Dembinski, Olga Beskhmelnitsyna
Produkční společnost Magika Film
Koprodukční společnost Film Studio Everest
Ukrajina

Synopse
Ti, kteří se dostanou do psychiatrické léčebny, se snaží opustit ji co nejdříve. Když sem Serhij přišel, nejenže tu zůstal, ale založil také své divadlo. Pacienti a náctiletí amatéři spolupracují na hře jednoho z pacientů, nazvané Elfova věž. Serhij je elf z metaforické pohádky – viděl nejen pacienty, lidi s mentální nemocí, ale jedinečné, speciální osobnosti. Vytrhl je z klece předsudků. Ale je jednoduché být elfem ve skutečném životě?

zpět na články
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace