ČESKÝ DOKUMENT

Cena IDF pro Karla Vachka

17. 9. 2020

Autor: Veronika Zýková

Historicky první Cenu Institutu dokumentárního filmu za přínos kinematografii převzal 15. září 2020 v kině Ponrepo v rámci True story: Dokumentární talkshow režisér a pedagog Karel Vachek. Cílem této ceny je podporovat a oceňovat jednotlivce, uskupení či výjimečné počiny rozvíjející dokumentární kinematografii, v ČR i ve světě, přispívající k dalšímu zviditelňování dokumentární kinematografie či vedoucí k pozitivnímu dopadu na společnost prostřednictvím média filmu. Autorem ceny je sochař Pavel Karous.

„Institut dokumentárního filmu chce tímto způsobem upozorňovat na přínos, který dokumentární tvorba může mít pro společnost, a to jak prostřednictvím jednotlivců a jejich aktivit (ať už v podobě filmařské, pedagogické či jinak zaměřené praxe), tak prostřednictvím výjimečných děl či projektů, které souvisí s dokumentární kinematografií,“ vysvětlil Zdeněk Blaha, programový ředitel IDF.
 

Režisér Karel Vachek osobně převzal cenu Institutu dokumentárního filmu od členů správní rady IDF: režiséra a producenta Filipa Remundy, dramaturgyně a režisérky Ivany Pauerová Miloševič a producentky Terezy Horské. Předání bylo součástí nového formátu filmového večera True story: dokumentární talkshow, který se konal v úterý 15. září v kině Ponrepo.

Hostem byli výrazní filmoví tvůrci a tvůrkyně Helena Třeštíková, Lucie Králová, Hana Nováková, Tomáš Kratochvíl, Petr Jančárek a Martina Štrunc (zastupující režiséra Robina Kvapila). Talkshow moderoval a na zajímavosti o jejich dokončovaných filmech se hostů vyptával Saša Michailidis. Živý přenos mohli diváci sledovat online. Záznam si můžete pustit na našem YouTube kanálu.

Cena Institutu dokumentárního filmu
Cena Institutu dokumentárního filmu za přínos kinematografii je neperiodickou cenou. Je udělována správní radou a vedením IDF. Návrhy možných kandidátů Ceny mohou podávat profesní a odborové organizace či další spolky působící v oblasti kinematografie.

[Aktualizováno 29. 9. 2020]

zpět na články
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace