IDF INDUSTRY SESSIONS

Panelová diskuze: Protesty a běloruské sesterství

13. 10. 2020

Autor: IDF

Měsíc na podporu běloruské svobody pokračoval po sérii projekcí a diskuzí v říjnu online panelovou diskuzí Protesty a běloruské sesterství z nové série IDF Industry Sessions, jež vám budeme nabízet po zbytek roku 2020 i v roce následujícím. Pusťe si záznam diskuze v angličtině (s možností zapnutí anglických titulků) z 14. 10. od 19:00 s Marií Jahoravou – filmovou producentkou, uvězněnou během protestů, Marion Döring – ředitelkou Evropské filmové akademie a členkou představenstva nově vzniklé organizace The International Coalition for Filmmakers at Risk (ICFR) a Elenou Gapovou – profesorkou sociologie na Western Michigan University v USA. Moderátorkou diskuze byla Heleen Gerritsen, ředitelka filmového festivalu goEast ve Wiesbadenu.


Mladá filmová producentka Maria Jahorava byla zatčena a uvězněná na 12 dní jen proto, že se účastnila nenásilného ženského pochodu za občanské a lidské práva v Bělorusku. Přitom chtěla pouze začít vést debatu nad společensko-sociálními důsledky třicetiletého uzurpování moci člověka, který si nechce připustit, že pravděpodobná vítězka posledních prezidentských voleb je právě Světlana Cichanovská. Agresivita běloruských represivních složek se vůči demonstrujícím stupňuje a zadržovaní jsou vystaveni psychickému a fyzickému mučení. Jedním z největších nepřátel je nezávislá scéna běloruských dokumentaristů a dokumentaristek, novinářů a novinářek. Jaká je aktuální situace nejen dokuntaristů a dokumentaristek v Bělorusku? Co se děje za zdmi vězení v Bělorusku? Jak převážně pokojné protesty ovlivnily samy ženy? A můžeme nespravedlivě vězněným nějak pomoci? Nejen o tom bude středeční diskuze.

Obraz Běloruská Venuše umělkyně Jany Černovy

[Aktualizováno 26. 10. 2020]

zpět na články
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace