IDF

Co prozradil nejnovější průzkum IDF zaměřený na diváky dokumentárních filmů?

29. 10. 2020

Autor: IDF

Nejnovější průzkum IDF potvrdil, že nejvíce motivují diváka ke sledování filmu téměř stejnou měrou doporučení přátel (38,2 %), filmový trailer (33,9 %), recenze o filmu (36,8 %) a komunikace na online sítích (35 %). Současně však k dokumentárnímu filmu postrádají diváci více informací předem, vetší dostupnost filmů v televizi a v online.

Je na čase změnit tradiční marketingové a komunikační styly, aby se kvalitní dokumentární filmy dostaly k většímu počtu diváků,“ hodnotí výsledky dotazníkového šetření Zdeněk Blaha, programový ředitel IDF.

Cílem průzkumu Institutu dokumentárního filmu, který proběhl v létě 2020 po skončení první vlny spojené s COVID19, bylo poznat divácké návyky a jejich proměnu pod vlivem rostoucího významu sociálních sítí a digitálních technologií. Dotazník byl zrealizován ve spolupráci se společností PPM Factum.

Na základě dotazníku, kterého se zúčastnili respondenti všech věkových skupin, regionů a vzdělání jsme zjistili některé velmi zajímavé poznatky, které chceme využít při další práci s distribucí filmů k divákům. Zajímalo nás, jaké filmy diváci hledají, kde je hledají, jaká preferují témata, a zajímalo nás také to, kde získávají informace o dokumentárních filmech, jestli chtějí více sledovat filmy v kině anebo online ,“ vysvětluje Zdeněk Blaha. Výsledky průzkumu pomůžou Institutu dokumentárního filmu aktivity správně cílit a přizpůsobovat divákovi. Tvůrci vytvářejí dokumenty pro diváky, ale jejich chování a návyky a zájem se proměňují pod vlivem digitálních technologií, jejichž význam zásadně akceleroval z důvodu COVIDu 19, kdy došlo k masivnímu přenosu nabídky filmů a jejich sledování do online prostředí.

Více informací najdete ZDE.

Pročtěte si Dotazník diváka dokumentárních filmů.




zpět na články
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace