KINEDOK

KineDok diskuze: Každá zeď je dveřmi (10. 12.)

7. 12. 2020

Autor: Veronika Zýková

Ve čtvrtek 10. prosince od 19:30 pořádá náš projekt KineDok další online diskuzi se zajímavým tématem i hosty. O francouzsko-bulharském snímku Chaque mur est une porte (Každá zeď je dveřmi) a přechodu od komunismu k demokracii budou hovořit autorka filmu Elitza Gueorguieva, politolog , sociolog Michal Vašečka, režisérka dalšího pozoruhodného KineDok titulu Já a mé druhé já Mona Nicoara a Jan Blažek (Post Bellum). Moderace se ujme novinář a dokumentarista Nick Thorpe.

Facebooková událost

Nechali jsme se filmem inspirovat, a tak vznikla série videí, v nichž náhodní kolemjdoucí odpovídají na otázky ohledně minulosti i současnosti naší země.
Režie: Petr Salaba



Chaque mur est une porte

(CZ: Každá zeď je dveřmi, EN: Every Wall is a Door)
Režie: Elitza Gueorguieva
Francie, Bulharsko, 2017, 58 min
Pusťte si film: https://kinedok.net/cz/player?filmId=152 (o voucher můžete napsat na films@kinedok.net)

Bulharská státní televize ve svém programu pro mladé vysílala v devadesátých letech pořad, ve kterém novinářka v terénu pokládá dělníkům, hipíkům, politologům i dětem filozofické otázky a svou anketou „zdola“ odkrývá uvažování, priority a celý myšlenkový diskurz Bulharů těsně po revoluci v roce 1989. „Která očekávání jsou nejdůležitější; ta, co byla splněna, nebo naopak ta, která nebyla realizována?“ Berlínská zeď právě padla a také Bulharsko je svědkem toho, jak zde lidé plní ulice, hnaní společným snem o demokracii. Na základě nahrávek Variant M, unikátního televizního programu vysílaného od roku 1990, film Každá zeď je dveřmi ukazuje, jak se v myšlenkách lidí rodí demokracie a představuje otázky o smyslu revolucí.

zpět na články
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace