EX ORIENTE FILM

Představujeme: Ex Oriente Film 2024 vybrané projekty

2. 5. 2024

Autor: Barbora Hrubá

S potěšením oznamujeme oficiální výběr letošních projektů, které se zúčastní dokumentární laboratoře Ex Oriente Film. Vybrali jsme 12 celovečerních projektů a 5 dokusérií ve fázi vývoje a rané produkce, které se vymykají žánrům, formátům a mediálním hranicím. 

Letošní setkání Ex Oriente Film se uskuteční v červnu ve Varně a na festivalu Suny Side of the Doc v La Rochelle, v říjnu na DOK Leipzig a v březnu 2025 na East Doc Platform v Praze. Program pořádáme díky podpoře Kreativní Evropy MEDIA, Ministerstva kultury ČR a Státního fondu kinematografie.

Ex Oriente Features 2024:

Be Realistic, Demand the Impossible (r. Vanja Juranic, prod. Vanja Jambrovic, Tibor Keser - Restart, HR)

Film se věnuje tématům identity, integrace, diskriminace a přistěhovalectví na příběhu odvážného manželského páru padesátníků. Frustrováni společensko-politickou situací v Chorvatsku a v touze dosáhnout lepšího života se vydávají na cestu do Německa s jediným plánem - nikdy se do Chorvatska nevrátit.

Blue Sweater with a Yellow Hole (dir. Tetiana Khodakivska, prod. Elena Saulich - Pronto Film, UA)
Dokument, který zpochybňuje propagandu v moderním světě, sleduje ukrajinské děti Kiru, Taisu a Artema, které malují své vzpomínky na pobyt v ruských "převýchovných" táborech.

Cooperative (dir. Mikhail Volkov, prod. Roman Blazhan - Minimal Movie, UA)
V srdci Kyjeva s impozantní kulisou vysokých obytných domů se odhaluje okouzlující svět svérázného garážového družstva, živého svědectví sovětského dědictví. Každá garáž je jedinečným minivesmírem, který odráží osobnosti svých majitelů.

Gone Guy (dir. Andrei Dascalescu, prod. Ligia Ciornei - Filmlab, RO)
Filmové putování mozaikou krajin, výzev, dobrodružství a setkání. Je to adrenalinový, inspirativní a povznášející dokument, který se ale zabývá i tématy samoty, překonávání traumat a objevování a pochopení svého pravého já i složitého světa, v němž všichni žijeme.

Ostrov svobody (dir. Haruna Honcoop, prod. Haruna Honcoop - Be Water My Friend, CZ)
Film dokumentuje příběhy několika lidí z Tchaj-wanu, Hong Kongu a východní Evropy, které se odehrávají na pozadí nedávné politické výměny mezi Tchaj-wanem, Českou republikou a Ukrajinou. A zobrazuje jejich činy a statečnost proti globálním mocnostem - Rusku a Číně.

My Father, the Iceman (dir. Łukasz Kowalski, prod. Anna Mazerant - 4.30 Studio, PL)
Mladá právnička Ewa bojuje za propuštění svého otce, který si odpykává doživotní trest za vraždu vůdce jihoafrické komunistické strany. Aby toho dosáhla, musí se Ewa vydat na cestu plnou nebezpečí.

Once We Were Heroes (dir. Oliwia Tonteri, prod. Aino Halonen - Kompot, FI, PL)
Szczepan je horník, stejně jako jeho otec a dědeček, který žije v malém polském městě postaveném výhradně na důlním průmyslu. Nyní se v Evropě zavírají uhelné doly a Szczepan ve svých 45 letech odchází do důchodu a účastní se státního programu transformace, který má řešit problémy způsobené zavřenými doly. Jeho jediné dítě Dorota mezitím odchází na univerzitu do velkého města studovat žurnalistiku. Konfrontace s moderní Evropou otřese její identitou dítěte z hornické rodiny a obhájkyně své komunity. Otec i dcera hledají své místo v měnícím se světě.

Operation Champion (dir. Mariam Nikolaishvili, prod. Irina Gelashvili - Radium Films, GE)
V 25 letech se Gvantsin život zvrtne, když se po autonehodě ocitla na vozíku. Objevila ale šerm na vozíku, získala sílu a stala se dokonce mistryní světa. Jejím snem jsou paralympijské hry v Paříži v roce 2024. Navzdory osobním problémům a osamělosti jí šerm přinesl úspěch a finanční nezávislost spolu s nově nalezenou sportovní rodinou a důvodem k životu. Stojí však před těžkým rozhodnutím: operace by mohla vyléčit její bolestivé zranění, ale přišla by o zdravotně postižené a šermířskou kariéru.

Paralel Polis 2.0 (dir. Martin Piga, prod. Tereza Tokarova - CinePunkt, SK)
Jaké to je být zcela nezávislý? Je to v dnešní době vůbec možné? Pavol, čtyřicetiletý Slovák, žije jedinečný život. Nikam nepatří, ale je všude. V dokumentu Paralelní Polis 2.0 sledujeme jeho obyčejný život, který vůbec není obyčejný.

Retrospective (dir. Gabrielė Urbonaitė, prod. Uljana Kim, Migla Butkute - Studio Uljama Kim, LT)
Zatímco se umělci Nomeda a Gediminas Urbonasovi připravují na retrospektivu kariéry, jejich dcera, filmová režisérka, se zamýšlí nad tím, co znamená vyrůstat v rodině umělců.

Sláva (dir. Soňa G. Lutherová, prod. Maroš Hečko, Peter Veverka - Azyl, SK)
Prostřednictvím rozhovorů, pozorování a poutavých archivních záběrů vypráví tento film příběh operní režisérky Slávy a její umělecké cesty a zároveň zachycuje její intimní portrét jako člověka. Poskytuje vzácný pohled do vnitřního světa uměleckého génia a odhaluje cenu profesního úspěchu žen.

Virtuální přítelkyně (dir. Barbora Chalupová, prod. Pavla Klimešová - Helium Film, CZ)
Dokument odhaluje svět "tvůrců" a "fanoušků" na OnlyFans, online platformě s předplaceným obsahem pro dospělé. Ve čtyřech příběhových liniích ukazuje jejich motivace a proměnu jejich vnímání intimity a také odráží dopad této nové sociální sítě na jejich životy. 



Ex Oriente Series 2024:

Cradle To Grave (dir. Stanislav Donchev, prod. Teodora Doncheva, BG)

Dokumentární série o životě generací, kterým totalitní systém ve východní Evropě vzal majetek, spojení s půdou, spojení s Bohem, právo volby a svobodu. Životy těchto generací sjednotila komunistická ideologie založená na marxisticko-leninských postulátech. Všude se nabádá k práci, a to ve jménu a ve prospěch SSSR. Současně se zábavnou a smutnou formou objevujeme i "kouzla" socialistických rituálů.

Forever Young (dir. Đuro Gavran, prod. Miljenka Čogelja - Pipser, HR)
Dokumentární série o kdysi slavných jugoslávských sportovcích, dnes již pokročilého věku. V průběhu několika desetiletí jsme je v bývalém státě dychtivě sledovali na televizních obrazovkách, fandili jim a svým způsobem s nimi žili. Kde jsou dnes, jak žijí, co dělají a hlavně, jaký sport dělají nyní?

Frozen Ocean (dir. Viktória Dénes, prod. Julianna Ugrin - Éclipse Film, HU)
Tým mladých filmařů, námořníků a výzkumného pracovníka se vydává na expedici do Arktidy, aby získal poznatky, které by jim mohly pomoci vypořádat se s nadcházejícími důsledky změny klimatu. Po stopách historické expedice plují z Bremerhavenu do Země Františka Josefa, zastavují se po celém pobřeží Norska a Nové Země, hovoří s domorodci a místními obyvateli malých komunit.

Near Light (dir. Niccolò Salvato, prod. Mara Cracaleanu - Melancholia Pictures, RO)
Ukázka přehlížené reality vězňů z různých evropských věznic. Zobrazené postavy jsou součástí speciálního programu, který jim umožňuje pracovat nebo studovat mimo vězení v určitou denní dobu. Opětovné spojení se společností v nich vyvolává duchy minulosti a strach z nejisté budoucnosti, kterou nyní mohou utvářet k lepšímu. 

One Inch Eastward (dir. Irina Maldea, prod. Brendan Culleton - Akajava Films, IE)
Mírové ukončení studené války bylo obrovským úspěchem, který nadchl celý svět a učinil Michaila Gorbačova jedním z nejslavnějších lidí vůbec. Jeho velkolepý projekt demilitarizace mezinárodních vztahů však nebyl nikdy realizován. Seriál složený výhradně z archivních materiálů nás zavede na strhující cestu zpět v čase do 90. let 20. století; sledujeme, jak o osudu lidstva opět rozhoduje malá skupina politiků. 



Ex Oriente Film 2024 podpořili:

zpět na články
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace