KINEDOK

Online projekce + diskuze: Paláce pro lidi

27. 1. 2021

Autor: Veronika Zýková

V létě jsme uvedli film o osudu slavných brutalistních budov Paláce pro lidi doprovozený diskuzí v kině Světozor. 31. ledna jej budou moc vidět diváci online s anglickými titulky a 1. února se uskuteční mezinárodně obsazená diskuze (v angličtině) o brutalistní architektuře.

Facebooková událost
Streaming filmu
Streaming diskuze

31. ledna od 19:00 promítneme online film Paláce pro lidi, který vypráví příběhy pěti nejznámějších budov socialistického období, kterými jsou Národní palác kultury v Sofii, Moskevská státní univerzita, Palác parlamentu v Bukurešti, Palác Srbska v Bělehradě a Palác republiky v Berlíně.
Jedinečná architektonická díla, která byla postavená se spoustou odvahy a trochou šílenství, aby lidem připomněla nekonečnou moc a jasnější budoucnost. Každá z těchto budov má nějaké prvenství, jedna z nich je nejvyšší, další je největší, má největší hodiny na Zemi nebo nejpokročilejší technologii své doby. Byly to nejúžasnější stavby v časech, kdy hlavní státní politikou bylo kolektivní dobro. Nyní, když socialismus skončil, je čas vrátit se a odhalit jejich skrytá tajemství.



Hosty ​diskuze 1. února od 19:00 budou filmový režisér Boris Missirkov, historik architektury a výtvarného umění Peter Szalay, Wojciech Niebrzydowski z Fakulty architektury Technické univerzity v Bělostoku, historik umění a kurátor Dániel Kovács a antropoložka urbanismu Sonja Leboš. Diskuzi bude moderovat výzkumník a městský plánovač Levente Polyák.

Paláce pro lidi
Režie: Georgi Bogdanov, Boris Missirkov
BG, DE, RO / English subtitles
76 min., 2018

zpět na články
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace