ČESKÝ DOKUMENT

Rozhovor

TRUE STORY PODCAST

ONLINE

True Story, epizoda 13: Rekonstrukce okupace

21. 8. 2021

Autor: Veronika Zýková

Pohled na to, co bylo, mohlo být a možná ještě je. Banalita prosté dokonalosti našeho každodenního života a její využití proti národu za účelem okupace a ovládání. Režisér Jan Šikl a producentka Alice Tabery hovoří s Nicole J. Adelman o archivech použitých ve filmu Rekonstrukce okupace a o naději, otevřených hranicích, pokojném protestu a dalších tématech. Film má světovou premiéru na Karlovy Vary 21. srpna.



Poslechněte si podcast True Story na Soundcloud | Spotify | Apple Podcasts | Podbean | Anchor 

Dokumentarista Jan Šikl mnoho let vyhledává a sbírá soukromé filmové archivy. Zašlé a vybledlé osudy rodin, celuloidové ozvuky slavnostních i všedních okamžiků. Takto před časem narazil na několikahodinový materiál zachycující invazi vojsk Varšavské smlouvy do Československa. Záběry jedinečné, přesto patrně neviděné – až do 21. srpna 2021, kdy se historická paměť přesně po třiapadesáti letech probudí z dlouhého spánku. Rekonstrukce okupace je filmové dobrodružství vpravdě archeologické povahy, v němž se anonymní tváře proměňují v plnokrevné svědky dní, které Československo nasměrovaly do dalších dvou dekád nesvobody. (Martin Horyna, KVIFF)

zpět na články
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace