KINEDOK

EAST SILVER

Pripyat Piano: Slavnostní offline premiéra (4. 10., Bio Oko)

24. 9. 2021

Autor: Veronika Zýková

Srdečně vás zveme na slavnostní premiéru snímku režisérky Elišky Cílkové Pripyat Piano, která se uskuteční v pondělí 4. října od 18:00 v pražském kině Bio Oko. Součástí večera bude moderovaná beseda a Q&A s autorkou o příbězích lidí, kteří byli doživotně evakuovaní z města Pripjať, a o hudbě, díky které se s traumatem vyrovnávají. V rámci besedy se budou pouštět filmové ukázky ze setkání s nimi, které nebyly a nebudou jinde k vidění! Moderace se ujme Ondřej Šálek.

Snímek byl dokončen během covidové pandemie a online uveden na desítkách zahraničních festivalů, v Česku získal cenu Silver Eye a nominace na Českého lva a Ceny filmové kritiky za nejlepší krátký film roku. Nyní bude snímek poprvé uveden offline na plátně kina Bio Oko.

Facebooková událost

PRIPYAT PIANO (r. Eliška Cílková, ČR, 2020, 18 min.)
V zóně zamořené radioaktivitou zůstaly po původních majitelích opuštěné byty i mnohdy nenaplněné vyhlídky na budoucnost. Své prchavé touhy do nekonečna uchovávají hlasy a zvuky rozpadlých pripjaťských pian.

Po dobu sedmi let jezdila režisérka a hudební skladatelka Eliška Cílková do černobylské zóny, aby zde hledala opuštěná piana a příběhy lidí, kteří se skrz hudbu vyrovnávají s místní tragédií. Radioaktivní piana nahrávala a ze zvuků komponovala skladby. Později místa navštívila s filmovým štábem, aby dala vzniknout krátkému filmu Pripyat Piano – poetickému „dokumentárnímu koncertu“ z Černobylu.

Přečtěte si rozhovor s režisérkou

zpět na články
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace