KINEDOK

Filmové školní kluby KineDok pokračují

29. 9. 2021

Autor: Anna Jurková

Projekt Filmové školní kluby KineDok, který jsme odstartovali na podzim minulého roku, dále pokračuje! Skrze dokumentární projekce, diskuze s tvůrci filmů a další aktivity, se studenti a studentky dozvídají více o tématech, která navazují na osnovy středoškolské výuky a rozšiřují si obzory.

Cílem tohoto projektu je nabídnout novou formu volnočasové aktivity, která má přesah i do výuky. Filmové školní kluby mají rozšiřovat obzory studentů a studentek, neboť dokument má tu přidanou hodnotu, že vzbuzuje otázky, emoce a potřebu přemýšlet. Díky KineDoku se žáci i učitelé mohou účastnit bezplatného promítání filmů se širokým spektrem témat, také se mohou účastnit diskuzí a dalších aktivit. Filmové školní kluby mají podporovat vytváření inspirujícího prostředí pro studentskou tvorbu a mohou pomoci i při volbě dalšího studia či povolání.

Na začátku roku 2021 jsme díky výhře v rámci programu ČSOB pomáhá regionům mohli rozšířit projekt pro studentky a studenty Ústeckého kraje. Momentálně projekt funguje na 5 školách (Gymnázium a Střední odborná škola ekonomická Sedlčany, Gymnázium Josefa Jungmanna v Litoměřicích, Gymnázium T. G. Masaryka v Litvínově, Gymnázium Teplice a Scholas Humanitas v Litvínově). I přesto, že většina aktivit byla doposud kvůli distanční výuce online, ohlasy studentů jsou podle vedení škol kladné. Studenti hojně sledují doporučené filmy a aktivně se zapojují do diskuzí. I proto jsme se rozhodli v projektu pokračovat a těšíme se i na setkávání naživo.

V říjnu se uskuteční čtyři workshopy pro studenty a studentky na téma propaganda a dokument. První dva proběhnou na začátku měsíce, 5. října v Gymnáziu Josefa Jungmanna v Litoměřicích pro seminář Základů společenských věd, který navštěvuje 25 studentů a studentek a další dobrovolníci, 6. října v Gymnáziu Teplice pro dvě třídy semináře Film a literatura, ve kterém se probírá vše od fikce po dokument. Další dva workshopy se uskuteční 20. října pro studenty a studentky Gymnázia T. G. Masaryka v Litvínově a Scholas Humanitas v Litvínově.

Budeme promítat dokument Provinční městečko E, který na příběhu tří generací místních usedlíků zobrazuje každodenní život v malém ruském městečku, ve kterém stále přetrvává trauma z války přecházející do nenávisti k „fašistickému“ Západu.



Lektorkou prvních dvou workshopů bude Kateř Tureček, filmařka, pedagožka a absolventka Katedry dokumentární tvorby pražské FAMU. Spolupracuje s lidskoprávními organizacemi, Českou televizí, Českým rozhlasem a různými zpravodajskými weby. Ve své tvorbě se zabývá tabuizovanými tématy. Mezi její filmy patří například Striptýz (2015), intimní pohled na její vztah se striptérkou, Iluze (2018), v níž mapuje současné Maďarsko pomocí formálních prvků z videoher, nebo Proč se cítím jako kluk? (2019), který zkoumá nově objevenou trans identitu šestnáctiletého Bena.

Cílem KineDoku je zprostředkovat nejzajímavější středo- a východoevropské autorské dokumenty divákům pomocí alternativní distribuce, tedy projekcí v netradičních prostorách, jakými mohou být kavárny, bary, kostely nebo právě školy. Pokud i vy víte o střední škole, ve které by Filmové školní kluby KineDok mohly fungovat, určitě nám dejte vědět!

zpět na články
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace