EX ORIENTE FILM

Rozhovor

„Prostřednictvím dialogu začnete rozumět sami sobě.“ Rozhovor se Salomé Jashi

23. 2. 2022

Autor: Neil Young

Gruzínská scenáristka, režisérka a producentka Salomé Jashi sklidila se svým druhým celovečerním dokumentárním filmem Zkrocená zahrada v roce 2021 značný úspěch a uznání diváků, festivalových porot i kritiků. Koprodukční švýcarsko-německo-gruzínský snímek, který měl světovou premiéru v lednu na festivalu Sundance, sleduje převoz kolosálních živých stromů z gruzínských vesnic na soukromý ostrov, který vlastní nejbohatší muž země (a bývalý premiér) Bidzina Ivanišvili.

V době, kdy spolu hovoříme, je to téměř přesně rok od premiéry filmu Zkrocená zahrada na festivalu Sundance. Můžete zavzpomínat, jaká očekávání, pokud vůbec nějaká, jste měla před premiérou filmu?
Když jsem se dozvěděla, že film bude uveden jak na Sundance, tak na Berlinale v sekci Forum, byla to obrovská radost, protože jsem věděla, že když film startuje na těchto dvou festivalech, bude mít docela slušný náklad. Bylo to velmi vzrušující období, když jsem věděla, že se film může někam dostat, ale byly tu i určité věci, které jsem nečekala, jako například uvedení ve Velké Británii a nominace na Evropské filmové ceny.

Dalším velkým gruzínským hitem byl v hlavní soutěži loňského Berlinale film Alexandra Koberidzeho Co spatříme, když pohlédneme na nebe? A jedním z mezinárodních úspěchů roku 2020 byl film Dea Kulumbegašviliho Začátek. Vzhledem k těmto a dalším mezinárodním úspěchům - máte pocit, že gruzínská kinematografie je teď na vrcholu?
Cítím to. Nejen když jezdím na mezinárodní festivaly, ale i v Gruzii, mám pocit, že jsem součástí komunity. Na zdejší komunitě se mi líbí, že se sdružuje, že je velmi solidární.

Když jsem začínala točit dokumenty, v Gruzii vznikalo jen velmi málo filmů. V té době to byl opravdu začátek nezávislé dokumentární tvorby, takže je příjemné sledovat, jak se před mýma očima toto odvětví - zejména dokumentární - rozrostlo a vzkvétá.

Jsem šťastná a také hrdá na to, že jsem byla součástí tohoto vývoje, protože jsme s kolegy - když jsme se poprvé dostali do mezinárodního industry - chtěli také přivést lidi z tohoto odvětví do Gruzie, pořádali jsme workshopy, pitchingová fóra a tak dále.



Film Zkrocená zahrada vznikl v koprodukci Švýcarska, Německa a Gruzie. Mohla byste říci, jak se takový film stává mezinárodní koprodukcí? Je možné, aby gruzínské filmy vznikaly a byly promítány bez této mezinárodní účasti?
Svým způsobem je možné natočit film bez koprodukce, ale to by byl extrémně nízkorozpočtový film! Ve skutečnosti jsem nedávno produkovala film debutující režisérky - což je zároveň můj producentský debut cizího filmu - a peníze jsme získali pouze v Gruzii: Jak se cítil pokoj Ketevany Kapanadze, který měl premiéru v mezinárodní soutěži IDFA v listopadu.

Je to nízkorozpočtový film režisérky, která si zvuk a natáčení obstarává sama, velmi "nezávislý" film, pokud to tak mohu říct. Dokonce "handmade". Je to tedy možné, ale znamená to, že nejsme moc dobře placení, pracujeme s technikou, která není moc dobrá...

Ale pokud chcete vytvořit slušný film, který vyžaduje spoustu času a pořádný tým na všech úrovních produkce a pořádné vybavení, tak to bez koprodukce nejde. Roční rozpočet na dokumentární filmy od Gruzínského národního filmového centra, které je zde jediným profesionálním orgánem pro financování filmů, se rovná rozpočtu jednoho nízkorozpočtového filmu v Evropě. Co mě ale na koprodukci většinou velmi baví, je mezinárodní tým, díky němuž může projekt těžit z přínosu různých zemí.

Jak se vám podařilo získat rozpočet na projekt Zkrocená zahrada od různých společností? Baví vás tento proces, nebo ho raději přenecháváte jiným?
Ne, produkci si dělám sama, tu gruzínskou část. Mně vyhovuje pracovat tak, že se snažím projekt nastartovat, něco málo natočit a sehnat finanční prostředky, které jsou v zemi k dispozici... a teprve potom, s již vytvořeným nápadem na film a s nějakými finančními prostředky v rozpočtu, jdu hledat producenty. To mi dává určitou nezávislost - a možnost rozhodovat o projektu.

V případě Zkrocené zahrady jsem nejprve oslovila Erika Winkera, německého producenta z CORSO Film, kterého jsem už znala. Do té doby jsem něco málo natočila, ale jen velmi málo; měla jsem k dispozici nějaké peníze od Gruzínského národního filmového centra. A Erik měl velký zájem.

A pak jsem jela na pitching na Visions du Réel v Nyonu a tam jsem se seznámila se švýcarským producentem Vadimem Jendreykem - což se ukázalo jako klíčové. Do té doby jsem získala finanční prostředky z Nizozemska - z fondu IDFA Bertha - a švýcarská společnost mi také poskytla pobídku, nějakou hotovost na pomoc při natáčení.

Na začátku nepotřebujete moc peněz, potřebujete něco do začátku. Zvlášť když jste pro projekt zapálení - nečekáte, až seženete všechny peníze, a pak si řeknete: "Dobře, když už jsem dobře zaplacený, tak teď budu natáčet!" A pak se vám to podaří.

Z vaší zkušenosti, když prezentujete projekty na takovýchto setkáních a u financujících orgánů, snaží se někdo projekt ovlivnit?
U financujících orgánů se mi nikdy nestalo, že by někdo chtěl ovlivnit způsob, jakým filmy dělám, ale to je také vědomé rozhodnutí, které přijímáme. A abych uvedla příklad, s německým producentem jsme měli na výběr, zda se přihlásíme do jednoho, nebo druhého fondu: jeden fond by nabídl méně peněz a menší střihovou kontrolu a druhý fond by nabídl více peněz, ale větší střihovou kontrolu. Takže jsme se zcela vědomě rozhodli pro méně peněz a žádnou kontrolu.

Do hry vstoupila torontská sales agentura Syndicado, proč jste se rozhodli spolupracovat právě s ní?
Se Syndicadem jsem spolupracovala už na svém předchozím filmu Oslnivý svit soumraku [2016] - Aleksandar Govedarica, který má na starosti prodej filmu, si ho vzal před premiérou v Nyonu na Visions du Réel. Pracovali jsme spolu a byla to opravdu příjemná spolupráce.

Při práci se sales agentem nejde jen o to, na kolik festivalů film pojede nebo kde se prodá, ale je to hodně o osobních, lidských vztazích, vstřícnosti a spolupráci.



Film je samozřejmě ideální vidět v kině s nejlepším zvukem a obrazem. Jste ale nyní v situaci, kdy chcete, aby ho vidělo co nejvíce lidí, případně doma? V mnoha zemích je nyní na MUBI...
Mám z toho ambivalentní pocit. Na jednu stranu už je to rok, film je v kinech, skoro všude, kde to jde. Byl už na více než stovce festivalů... Ano, myslím, že je načase, aby ho vidělo co nejvíc lidí. Ale pro mě je smutné, že film nebyl uveden v Gruzii, zatím nejde do kin a nejsem si jistá, jestli tam vůbec půjde, máme jen jedno komerční kino - žádná nezávislá kina - a ta se zdráhají, protože film má politický aspekt tady v této zemi: hlavní, neokoukaná postava, Ivanišvili, je nejbohatší a nejvlivnější člověk tady, bývalý premiér a zakladatel vládnoucí politické strany...

Film byl promítán na třech festivalech tady v Gruzii a měli jsme projekt, v jehož rámci jsme film vozili od města k městu v regionech. Někteří lidé ho viděli na internetu, protože v jednu chvíli koloval pirátský odkaz. Ale samozřejmě je mým snem, zejména po mezinárodním úspěchu filmu, uvést Zkrocenou zahraduv gruzínských kinech.

Máte už v hlavě další projekt?
Bylo docela těžké přejít k něčemu dalšímu. Vím, že někteří režiséři a režisérky dokáží dokončený film zahodit a rovnou přejít k dalšímu, ale pro mě to byla docela výzva.
A vlastně cítím, že se teď chci věnovat něčemu jinému - jak už jsem zmínila, v Gruzii nemáme nezávislé kino, takže chci tady začít programovat nezávislé filmy a přiblížit gruzínským divákům takové filmy, jaké točím já.

Jak důležité jsou z hlediska zachování tvůrčí nezávislosti instituce, které podporují nezávislý dokumentární film ve světě, jako je Institut dokumentárního filmu a další? Nemusí přímo poskytovat podporu, ale mohou poskytovat struktury...
Rozhodně, první workshop, kterého jsem se zúčastnila se svým projektem Bakhmaro [2011], byl Ex Oriente Film, který organizuje Institut dokumentárního filmu. Pro mě to byla naprosto zásadní zkušenost, protože tehdy jsem se dozvěděla o mezinárodním průmyslu. Předtím jsem studovala filmovou tvorbu na Royal Holloway, University of London. Ale ve škole vás nikdo pořádně nenaučí, jak funguje průmysl, učí vás do jisté míry filmovou tvorbu, ale filmová tvorba neexistuje bez produkční a průmyslové části.

Lidé, které jsem na Ex Oriente Film potkala - účastníci, ale samozřejmě především lektoři - odváděli fantastickou práci při podpoře filmařů z východní Evropy, pro které byl tento velký evropský průmysl stále něčím zcela cizím a neznámým.



Cítila jste se jako Gruzínka vítána filmovým průmyslem v evropské části EU, ve větších zemích, jako je Francie a Německo?
To je opravdu skvělá otázka. Není snadné zobecňovat, protože průmysl se skládá z mnoha jednotlivců. Já jsem se cítila jako někdo velmi rovnocenný, a také jsem se cítila, zejména na začátku své kariéry, jako někdo, kdo nepochází ze silného průmyslového prostředí, abych tak řekla...

Teď se alespoň cítím "rovnoprávná" - i když se rozhodně necítím rovnoprávná finančně - a to mě jako producentku obvykle staví do trochu zranitelné pozice.

Zapojujete se do workshopů jako mentorka, máte chuť pracovat s dalšími generacemi v Gruzii?
Ano, jsem lektorka, občas mě zvou na workshopy včetně Ex Oriente Film. Zrovna nedávno to byl B2B Docs v Gruzii, švédská iniciativa pro filmaře z východní Evropy. Mentorovala jsem na festivalech Below Zero [Tromsø, Norsko], Baltic Sea Forum [Riga, Lotyšsko], DocEdge [Kalkata, Indie], iniciativě v Káthmándú [Nepál] a dalších.

Dělám to vlastně velmi ráda, protože mě baví poslouchat a vidět, jak filmaři rozvíjejí své projekty. Protože i když něco dělám sama, potřebuji s někým mluvit, komunikovat, potřebuji ten dialog. Díky dialogu začnete rozumět sami sobě.

Takže během workshopu to není tak, že byste ostatním říkali, co mají dělat, ale spíš díky rozhovoru s vámi pochopí, jak mohou film lépe rozvíjet. Rád se na tomto dialogu podílím a baví mě to.

Máte v úmyslu pokračovat v práci v rámci dokumentárního formátu a pokračovat ve vyprávění příběhů z Gruzie?
Ano, plánuji pokračovat v natáčení dokumentů a plánuji pokračovat v jejich natáčení v Gruzii. Protože to je místo, které velmi dobře znám, je to místo, kde mluvím svým jazykem - nejen slovním, ale i kulturním, místo, odkud se cítím oprávněna vyprávět příběhy.

Možná bych mohla zkusit točit filmy někde jinde, ale to by pro mě byla mnohem větší výzva... možná i pozitivní. Tady cítím, že mám právo točit filmy, dokumenty. Když o něčem točíte film, je to svým způsobem etická nebo morální věc... jako byste na to musel mít právo. Nebo spíš být tou správnou osobou, která to může vyprávět, nebo přesněji řečeno být ve správném stavu, aby to mohla dělat. Nechci, aby to vyznělo didakticky. A možná je slovo "správně" příliš silné. Přesto si myslím, že je správné točit filmy o něčem, co vás dojímá, znepokojuje, ovlivňuje, otřásá vámi, s čím se cítíte velmi spjati. Právě teď se cítím velmi spojená s tím, jak se věci v mé zemi mají.

Řekla byste, že je teď vhodná doba pro natáčení dokumentů? Posledních pár let bylo těžkých, pandemie, lockdowny a tak dále...
Na natáčení dokumentů je vždycky čas, vždycky se najdou momenty, které mohou být inspirativní a zajímavé a reprezentovat něco většího. Vždycky je na to možnost a čas.

Financování se už snížilo - vím, že televizní stanice berou stále méně filmů, nezávislých filmů - a byla by škoda, kdyby docházelo k ještě větším škrtům... Protože film jako umělecká forma je velmi důležitým zobrazením světa kolem nás: takovým, které nás nutí přemýšlet, které vyvolává nápady a myšlenky.


Neil Young (nar. 1971 v Sunderlandu, Velká Británie) je britský novinář, kurátor a konzultant filmových festivalů a filmař žijící ve Vídni. Pravidelně recenzuje pro Screen International / Screen Daily a spolupracuje s několika filmovými festivaly, včetně Viennale, Vienna Shorts a Kortfilmfestivalen (Grimstad, Norsko.) Jeho celovečerní režijní debut Rihaction měl premiéru v soutěžní sekci na Diagonale ve Štýrském Hradci v roce 2019.

Interview je součástí série rozhovorů s evropskými dokumentaristy a dokumentaristkami u příležitosti 20 let Institutu dokumentárního filmu v Praze.

zpět na články
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace