Rozhovor

TRUE STORY PODCAST

ONLINE

True Story, epizoda 33: Darya Bassel

6. 3. 2022

Autor: Veronika Zýková

Ivona Remundová hovořila v říjnu 2021 s ukrajinskou producentkou Darjou Bassel o ukrajinské dokumentární scéně a jejím novém filmu Outside (r. Olha Žurba), který bude mít světovou premiéru na CPH:DOX 2022. Projekt vyhrál ještě pod pracovním názvem Roma čtyři ceny včetně hlavní na East Doc Platform 2020. Outside je příběh chlapce jménem Roma, který se proslavil jako Dítě Majdanu v roce 2014, aby o pět let později skončil znovu na ulici jen s nožem a zapalovačem. Darya také hovoří o ukrajinské dokumentární scéně, financování a festivalu Docudays UA, kde pracuje jako dramaturgyně a šéfka industry platformy DOCU/PRO.


Poslechněte si podcast True Story podcast na Soundcloudu | Spotify | Apple Podcasts | Podbean | Anchor 

Během revoluce na Ukrajině v roce 2014 pobíhá třináctiletý chlapec Roma po frontové linii v Kyjevě a hází kameny a zápalné lahve. Brzy se stane známou tváří a maskotem revoluce. Za maskáčovou uniformou, slunečními brýlemi a neohrožeností se však skrývá osamělý chlapec z dětského domova, kterému je o pět let později osmnáct a najednou je opět na ulici a v kapse má jen zapalovač a nůž. Roma skončí u svého věrného a zločinného staršího bratra, který je stejně poznamenán jejich společnou výchovou. Prostřednictvím telefonických rozhovorů mezi Romou a režisérkou Olhou Zhurbou, videí z bezpečnostních kamer a sedmi let záznamů Romova potíží, užívání drog a proplouvání životem se rýsuje příběh mladého muže bez kořenů a rodiny rozptýlené do větru. Otázkou je, zda se Romovi podaří v dospělosti konečně znovu získat kontrolu nad svým životem. (CPH:DOX)

Outside / Назовні
Režie: Olha Zhurba
Ukrajina, Dánsko, Nizozemsko / 2022 / 79 min. / světová premiéra
Produkce: Darya Bassel, Nienke Korthof, Anne Köhncke

Čtěte také:
Ceny East Doc Platform mají Roma, Partyzánka i Celibát
CPH:DOX unveils its full programme
Deckert Picks Up Ukrainian Documentary ‘Outside,’ Ahead of CPH:DOX Premiere (EXCLUSIVE)

zpět na články
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace