EAST DOC PLATFORM

East Doc Platform 2022 – programové tipy

23. 3. 2022

Autor: Veronika Zýková

Co byste si neměli nechat ujít na East Doc Platform? Přinášíme výběr toho nejzajímavějšího z programu pro veřejnost, který se uskuteční od 25. do 31. března ve Francouzském institutu v Praze. Kompletní otevřený program najdete zde.

PRODLOUŽENÁ REALITA A MAFIÁNSKÁ TV SÉRIE

Úterý 29. března
Přednáška Oriane Hurard: Výroba XR - tehdy, dnes a v budoucnu
17:00 – 18:35
Konferenční místnost, Francouzský institut
facebooková událost

Co znamená být producentem XR? Narativy založené na technologiích podléhají neustálým změnám, protože hardware, platformy, sítě, systémy financování a související příležitosti se neustále mění. Někdy je to jako loď plná inovací, nadějí a potenciálů pro skutečnou změnu, která hledá přístav. Jaké to bylo vytvářet obsah XR tehdy, jaké je to nyní a jaké by to mohlo být v budoucnu? Nejenže se masivně změnily pracovní postupy, struktury a pracovní profily. Nové technologie vyvolaly otázky, kdo a pro koho obsah vyrábí a jak jej distribuuje. Tato přednáška zavádí do každodenní práce, myšlenek a výzev Oriane Hurardové jako seniorní producentky ve společnosti Atlas V.

Středa 30. března
Případová studie: Výroba série pro Netflix
15:00 – 16:15
Konferenční místnost, Francouzský institut
facebooková událost

Vendetta: Truth, Lies and the Mafia je italský šestidílný dokumentární seriál společnosti Netflix z roku 2021 o lidech bojujících proti organizovanému zločinu na Sicílii. Na setkání s producenty seriálu Davide Gambino prozkoumáme úspěšný příběh seriálu z hlediska spolupráce s jedním z nejprivilegovanějších partnerů na světě. Jaká byla cesta k dosažení této platformy? Je možné produkovat doku-seriály v místním jazyce? Jaká byla role italských dokumentárních promítání?



PROJEKCE NA PODPORU UKRAJINSKÝCH FILMAŘŮ A FILMAŘEK

Neděle 27. března
Promítání a diskuze: Tales of a Toy Horse
(r. Uljana Osovska, Denys Strašnyj, UA, EE, 2021, 76 min.)
16:30 – 18:30
Kino 35, Francouzský institut
Vstupné: dobrovolné (vybraná částka bude zaslána režijní dvojici Osovska - Strašnyj)
facebooková událost | vstupenky na GoOut


Projekce filmu Tales of a Toy Horse bude příležitostí vstupným libovolné výše podpořit režijní dvojici Uljanu Osovskou a Denyse Strašného, která zůstává uprostřed války v Kyjevě. Film bude promítán s anglickými titulky. Po projekci bude následovat debata v angličtině na téma aktivismu a dobrovolnictví s Yanou Leontiyevou a dalšími hosty.

Intimní a poetické cinéma vérité s animovanými mezihrami odhaluje životní filozofii starého mnicha a umělce, který po mnoho let dodržuje svůj mnišský slib najít v každém dni něco dobrého. Od roku 2014 spojuje duchovní život se sociálním aktivismem a podniká několik cest s humanitární pomocí do Donbasu, kde je jeho slib zpochybňován válečnou realitou.



Úterý 29. března
Promítání a diskuze: Z deště pod okap
(This Rain Will Never Stop, r. Alina Gorlova, UA, LV, DE, QA, 2020, 102 min.)
18:30 – 20:15
Kino 35, Francouzský institut
Vstupné: dobrovolné (vybraná částka bude zaslána Alině Gorlove)
facebooková událost | vstupenky na GoOut

Režisérka Alina Gorlova zůstává v Kyjevě s kolegy filmaři, pomáhá lidem v nouzi a dokumentuje současnou situaci. Alinu a její kolegy podpoříme zasláním vybraného vstupného. Po projekci oceňovaného filmu (s českými i anglickými titulky) bude následovat debata s Petrou Ezzeddine (FHS UK, Sdružení pro integraci a migraci) a Marií Jelínkovou (FSV UK) na téma migrace z války do války či dvojích standardů migrace.

Válka rozehnala Sulejmanovy do všech světových stran. Jednomu z bratrů se podařilo dostat se do Německa, druhému i s rodinou na Ukrajinu, třetí je v Iráku a čtvrtý zůstal v Sýrii. Zpřetrhané rodinné vazby propojuje postava Andrije, který se snaží navázat kontakt se všemi členy rodiny. Sám se však znovu nachází uprostřed války, v níž se rozhodne pomáhat místním jako dobrovolník Červeného kříže. Dokument sleduje tenkou linii mezi válkou a mírem, tradicí a pokrokem a do kontrastu staví geografickou separaci a rodinnou pospolitost. Ve vizuálně propracovaných a podmanivých černobílých kompozicích představuje obraz člověka, který se stává pouhou tečkou na mapě velkých geopolitických událostí.



Čtvrtek 31.  března
Promítání s úvodem: Země je modrá jako pomeranč
(The Earth Is Blue as an Orange, r. Iryna Cilyk, UA, LT, 2020, 74 min.)
21:00 – 22:20
Kino 35, Francouzský institut
Vstupné: dobrovolné (vybraná částka bude zaslána režisérce Iryně Cilyk)
facebooková událost | vstupenky na GoOut

Projekce oceňovaného filmu ukrajinské režisérky Iryny Cilyk, která zůstala na Ukrajině společně se svým dítětem a informuje o aktuálním dění. Vybrané vstupné zašleme filmařce. Snímek s českými a anglickými titulky bude doplněn odborným úvodem.

Společná tvorba vlastního filmu je pro matku a její děti způsobem, jak se vyrovnat s traumaty z války v ukrajinském Donbasu. „Válka je, když někteří lidé střílejí. A další lidé střílejí na lidi, kteří stříleli první,“ vysvětluje nejmladší chlapec z rodiny, který byl v době vypuknutí války v Donbasu na východní Ukrajině v roce 2014 sotva na světě. Jeho matka spolu s dalšími třemi dětmi svůj dům neopustila ani poté, co se ocitly uprostřed válečné zóny. Ukrajinská režisérka Iryna Cilyk zachycuje rodinu ve chvíli, kdy nejstarší dcera Miroslava spolu s matkou a dalšími sourozenci točí svůj vlastní film o tom, co prožili za války. Láska ke kinematografii a pohroužení se do umělecké tvorby osvobozuje od tíživé minulosti a pro Miroslavu předznamenává vytouženou budoucnost filmové kameramanky.



MARC ISAACS: PROJEKCE + MASTERCLASS

Pátek 25. března
Promítání: Filmařův dům
(The Filmmaker's House, režie: Marc Isaacs, Velká Británie, 2020, 75')
19:30 – 21:00
Kino 35, Francouzský institut
facebooková událost

Sérioví vrazi aneb cokoli, co souvisí se sexem. To jsou témata, na která by se měl podle producenta režiséra Marca Isaacse zaměřit, pokud chce mít nějakou šanci získat financování. Frustrovaný a neústupný dokumentarista se rozhodne vytvořit film o lidech kolem sebe a s nimi: o dělnících, kteří mu staví nový plot na zahradě, o pákistánské sousedce, o bezdomovci ze Slovenska, kterého se dočasně ujme, a o své kolumbijské hospodyni, která právě přišla o matku.



Sobota 26. března
Masterclass Marca Isaacse: Umění provokace
10:00 – 11:30
Kino 35, Francouzský institut
facebooková událost

Marc Isaacs bude na příkladech konkrétních ukázek ze své tvorby hovořit o významu provokace v jeho filmařském procesu. Kladouce si otázku, co je a může být dokumentární film, ukáže, jak vznikají a rozvíjejí se jeho nápady a jak vznikají filmové obrazy. Isaacs nás vyzve k zamyšlení nad rovnováhou mezi zásahem a náhodou a prozkoumá, jak plánovat spontánnost. Kdy a proč je nutné inscenovat realitu a jak se vyhnout předvídatelnosti v našich filmařských snahách?

TOMASZ WOLSKI & ANNA GAWLITA: PROJEKCE A TVŮRČÍ DIALOG

Sobota 26. března
Promítání: 1970
(r. Tomasz Wolski, prod. Anna Gawlita - Kijora Film, Polsko, 2021, 71')
19:00 – 20:30
Kino 35, Francouzský institut
facebooková událost

Když koncem roku 1970 vypukly v komunistickém Polsku protesty, sešel se ve Varšavě krizový štáb. Krátce poté využila milice své obušky. Padaly výstřely. Prostřednictvím archivních záznamů a animací mohou diváci sledovat různé mechanismy moci. Film 1970 je příběhem o vzpouře vyprávěným ovšem z pohledu utlačovatelů.



Neděle 27. března
Dialog Tomasze Wolského a Anny Gawlity: Buď dokumentaristou a přežij
17:00 – 18:30
Konferenční místnost, Francouzský institut
facebooková událost

Filmy se dají natočit se třemi kamiony světel, nejlepší technikou, s tuctem i více lidmi a několika asistenty. Lze je však natočit i s minimálním týmem, třeba jen se dvěma lidmi. Je možné takto pracovat a přežít ve filmovém průmyslu? Nebude tím trpět kvalita filmu? Jak obstát v několika rolích současně? Je možné dělat věci jinak a jaké to má výhody a nevýhody? Na příkladech svých filmů včetně 1970 budou společně hledat odpovědi producentka Anna Gawlita a režisér Tomasz Wolski.

PANELOVÉ DEBATY - RAKOUSKO, "GREEN FILMING" A FESTIVALY PO COVIDU

Pondělí 28. března
Panelová debata: Představení rakouského filmového průmyslu
14:00 – 15:30
Kino 35, Francouzský institut
facebooková událost

Industry panel představující rakouskou dokumentární krajinu. Přední zástupci rakouského dokumentárního průmyslu vysvětlí možnosti koprodukce, financování a distribuce se sousedními zeměmi střední a východní Evropy. Panelisté: Barbara Pichler (KGP Filmproduktion), Karin Schiefer (Austrian Film Commission), Eva Sangiorgi (Viennale International Film Festival). Moderuje Marion Schmidt (DAE).

Středa 30. března
Panelová debata: Green Filming: Jak natáčet udržitelně
16:00 – 17:00
Kino 35, Francouzský institut
facebooková událost

Stále více filmařů a filmařek si začíná uvědomovat, že natáčení filmů může mít výrazný dopad na životní prostředí a lokace, na kterých se odehrává. Pro celý proces, kdy se štáby snaží natáčet udržitelně, redukovat cestování letadlem a dokumentovat svou uhlíkovou stopu, se etabloval pojem „Green Filming“. Nejde už přitom jen o snahu zahraničních filmařů, tuto tendenci začínají sledovat také lokální tvůrci. V panelové debatě, které se mimo jiné zúčastní režisér filmu O mravencích a kobylce Raj Patel nebo tvůrčí tým slovenského dokumentu The Sailor, se filmaři a filmařky podělí o své zkušenosti s udržitelným natáčením – jak tato volba ovlivňovala tvůrčí proces? A můžeme od filmového průmyslu obecně v budoucnu očekávat větší zodpovědnost v environmentálních otázkách?

Středa 30. března
Panelová debata: Festivaly 2.0: Jak na diváka v post-covidové době
17:30–18:30
Kino 35, Francouzský institut

Žádné odvětví filmového průmyslu nezůstalo nepoznamenáno pandemií, filmové festivaly nevyjímaje. Jakou mají budoucnost coby platformy pro distribuci filmů, které diváci jinde neuvidí, i jako jedinečná místa pro přímé setkávání filmařů a návštěvníků? Divácké návyky se vlivem VoD platforem a nutných přesunů mnoha festivalů do virtuálního prostředí mění. Jednotlivé festivaly na to musí reagovat a každý to dělá trochu jiným způsobem. V úvodním slovu představí Petr Szczepanik z Katedry filmových studií FF UK divácké průzkumy, na kterých momentálně pracuje. Následovat bude panelová debata, které se zúčastní Martin Horyna (MFF Karlovy Vary),
Barbara Orlicz-Szczypuła (Krakow Film Festival) a Enikő Gyureskó (Verzio International Human Rights Documentary Film Festival). Moderace: Tomáš Poštulka (Jeden svět). Panelisté se budou bavit o svých způsobech vyrovnávání se se složitou situací a plánech na budoucí ročníky. Panel je pořádán ve spolupráci s Film New Europe a s podporou Mezinárodního visegrádského fondu.

MARATON S POSLEDNÍM ROMÁNEM KARLA VACHKA

Čtvrtek 31. 3. 2022
KineDok promítání: Komunismus a síť aneb Konec zastupitelské demokracie
14:00–20:30 (335' včetně tří přestávek)
Kino 35, Francouzský institut v Praze
facebooková událost

Odpolední filmový maratón s hosty a občerstvením.

Šestihodinová esej o čtyřech částech zkoumá filozofickou optikou dějiny režimů a revolucí, vůdců a mučedníků. Koláž z osobních vzpomínek, inscenovaných výjevů a archivů kolektivní paměti srovnává pražské jaro se sametovou revolucí a ukazuje expozici, kolizi, krizi a katarzi polistopadové společnosti. Nadějí na záchranu demokracie je kreativní smích, rozpouštějící nedotknutelnost a zbytnělá ega představitelů státních institucí. Internet osvobozuje společnost od zastupitelů jako nefunkčního mezičlánku, který brání přímé komunikaci občanů s mocenskými orgány. Film uvedeme s českými a anglickými tituky.



„Já vás vidím, dokud vás neuvidím. Jakmile vás uvidím, tak už vás nevidím." Karel Vachek





Projekt je realizován s finanční podporou hl. m. Prahy.

zpět na články
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace