EAST DOC PLATFORM

EAST DOC INTERACTIVE

ČESKÝ DOKUMENT

Pusťte si trailer TMÁNÍ

29. 8. 2022

Autor: Veronika Zýková

Film ve virtuální realitě TMÁNÍ režiséra Ondřeje Moravce a producentky Hany Blaha Šilarové, který se představil na East Doc Platform 2021, bude mít již brzy premiéru v soutěžní sekci Venice Immersive na Mezinárodním filmovém festivalu v Benátkách (31. 8. – 10. 9. 2022). Nyní si můžete pustit jeho trailer.

Co se děje v hlavě mladého člověka, který prožívá depresi? A existuje cesta, jak se dostat z těchto stavů ven? O tom vypráví autobiografický animovaný VR snímek TMÁNÍ režiséra Ondřeje Moravce. Výtvarnou stránku projektu vytvořila Bára Anna Stejskalová, nominovaná na Českého lva za snímek Jsme si o smrt blíž.

„Benátky mají nejprestižnější soutěžní sekci pro virtuální realitu a každoročně zvou pouze kolem dvaceti projektů. Považujeme tak za malý zázrak, že si festival vybral právě TMÁNÍ a už se neuvěřitelně těšíme, až náš VR film uvidí první diváci,“ říká producentka filmu Hana Blaha Šilarová ze společnosti Frame Films.

„Všichni říkají, že musíte "dream big", no a pak když se ten sen uskuteční, tak jen koukáte s otevřenou pusou. Pro mě je to velká pocta, že nás benátští dramaturgové vybrali,“ říká autor projektu Ondřej Moravec. „Je to první český VR projekt, kterému se dostane takové pozornosti, a tak doufám, že díky tomu se i u nás v uměleckých kruzích začne médium virtuální reality brát vážně.“

„Pro Brainz Immersive byla spolupráce na filmu skvělou příležitostí, jak zúročit naše zkušenosti z různých imerzivních uměleckých i komerčních projektů. Přesto před nás film postavil různé technologické výzvy, např. hledání způsobu jak vizuální představu přenést na dnešní generace brýlí pro VR s omezeným grafickým výkonem. Film je unikátní v tom, že dominantně využívá ovládání hlasem, které je neotřelé, souzní s příběhem filmu, a umožňuje divákovi silněji procítit zážitek tak, jako by byl součástí děje samotného,” doplňuje koproducent a technologický partner projektu Robin Pultera.

„O TMÁNÍ jsem přemýšlel hned od momentu, kdy jsem se před sedmi lety začal zajímat o virtuální realitu. Od začátku zde byla idea vytvořit simulaci toho, co se děje během deprese člověku v hlavě,“ vysvětluje zrod projektu Ondřej Moravec. „Od svých přátel jsem totiž za těch více než 13 let, co mě deprese pravidelně navštěvuje, mnohokrát slyšel – já si nedovedu moc představit, co prožíváš. VR se tedy stalo skvělým prostředkem, jak na tuto otázku odpovědět lépe než bezradným mlčením. Z počátku jsem se zdráhal být i protagonistou příběhu, ale nakonec jsem dospěl k tomu, že zhmotňovat umělecky depresi někoho jiného, by bylo pro mě nemožné. A tak jsem se vydal na dlouhou cestu osobního psychického "coming outu", na které se TMÁNÍ stalo zásadním milníkem,“ dodává Moravec.

TMÁNÍ je autobiografický animovaný film, který využívá virtuální realitu k zobrazení autentických zážitků mladého člověka s depresí. Přináší nejen hluboký vhled do „temné noci duše“, ale i naději a cestu, jak se s nemocí vyrovnat. Na této cestě provází diváka hlavní hrdina Ondřej. Sdílíme jeho pocity při prvních depresivních epizodách na rodinném výletě v dětství, na univerzitě při snaze o perfektní výsledky, i později v práci při každodenních zápasech s depresivním „tmáním". Spolu s ním divák prochází interaktivním příběhem, může se doslova dotknout jeho světa a podat hrdinovi pomocnou ruku. Film umožňuje na chvíli zažít a pochopit, jaké to je žít s touto nemocí, a jaké mechanismy mohou lidé s depresí využít, aby se cítili lépe. Ondřej zjišťuje, že jeho cestou k boji s depresí je jeho vlastní hlas. TMÁNÍ otevírá debatu o bolestech duše, nabízí terapeutický účinek i naději, že i s nemocí jakou je deprese, lze vést plnohodnotný život.

Film TMÁNÍ vznikl v produkci společnosti Frame Films, koproducenty jsou NowHere Media (DE) a Brainz Immersive (CZ), za podpory Státního fondu kinematografie a dalších institucí.

Filmy

Tmání
zpět na články
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace