KINEDOK

KineDok uvádí: Jednotka intenzivního života v Čítárně Unijazz

11. 10. 2022

Autor: Anna Jurková

Projekt alternativní distribuce KineDok zve na projekci ceněného dokumentu Jednotka intenzivního života už 17. 10. v Čítárně Unijazz od 19:30. Součástí akce bude také diskuze s jednou z hlavních protagonistek Kateřinou Rusinovou a s režisérkou filmu Adélou Komrzý. Vstupné dobrovolné, těšíme se na vás!

JEDNOTKA INTENZIVNÍHO ŽIVOTA (r. Adéla Komrzý, 2021)
Díky moderní medicíně a technologickému pokroku můžeme pacienta udržovat při životě téměř do nekonečna. Kdy je možné přestat? Na to se ptá režisérka Adéla Komrzý, která tři roky dokumentovala Oddělení paliativní péče VFN v Praze. Středem pozornosti paliatrů je člověk, s každým pacientem komunikují a snaží se mu pomoci rozhodnout, co je pro něj v rámci umělého prodlužování života vlastně dobré. Filmem nás provází průkopníci české paliativní péče Kateřina Rusinová a Ondřej Kopecký, kteří ve filmu přibližují hlavní otázku paliativní medicíny: „Jak žít dobrý život s nemocí?“

ADÉLA KOMRZÝ
Adéla Komrzý studovala Dějiny umění na Filosofické fakultě Univerzity Karlovy a v roce 2020 absolvovala magisterské studium dokumentární tvorby na FAMU. V roce 2018 byla na stáži na prestižní filmové univerzitě Filmuni Babelsberg Konrad Wolf, kde studovala režii a tentýž rok byla vybrána účastnit se Berlinale Talents v rámci mezinárodního filmového festivalu Berlinale. S filmem Jednotka intenzivního života se účastnila IDFA Summer School, IDFA Academy a ExOriente Forum.

KATEŘINA RUSINOVÁ
Kateřina Rusinová je lékařka-specialistka v oboru anesteziologie a intenzivní medicína a paliativní medicína. Paliativní medicíně se věnuje přes deset let, nejprve v prostředí intenzivní péče a později jako samostatné specializaci v celém spektru oboru. Dlouhodobě pracovně pobývala v zahraničí, publikuje v oblasti komunikace, etiky a paliativní péče a vede kurzy postgraduálního vzdělávání. Od roku 2021 je přednostkou Kliniky paliativní medicíny 1. LF UK a VFN v Praze. 

Facebooková událost

zpět na články
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace