KINEDOK

Pusťte si záznam z konference Jak vytvořit promítací místo

25. 4. 2023

Autor: Anna Jurková

V rámci East Doc Platform 2023 se 30. března konala mezinárodní KineDok konference Jak vytvořit promítací místo, která se skládala z prezentací manažerů a manažerek promítacích míst, kteří pořádají kulturní akce v alternativních společenských prostorech, a také z panelové diskuze na téma posilování postavení komunit prostřednictvím dokumentárního filmu. Nyní si záznam můžete přehrát na našem YouTube.

PŘEKONEJ S NÁMI STĚNY TRADIČNÍCH KINOSÁLŮ

Tato část konference ve formátu PechaKucha se věnovala příběhům manažerů alternativních míst ze všech zemí KineDok. Přednášel Miro Frakić z Dokukino Kic, Zuzana Hrušková z Galéria Ľudovíta Fullu, Veronika Hanáková z Kampusu Hybernská, Szilágyi Levente z Kinodomino, Ada-Simona Biris z Muzeul de Arta Vizuala Galati a Ana Barjadze z Art House v Gruzii. Úvodní slovo pronesl Matej Sotník (guča films & Film Expanded), který hovořil o filmové distribuci a produkci.


POSÍLENÍ KOMUNIT POMOCÍ DOKUMENTÁRNÍHO FILMU
Tato série krátkých vystupů se věnovala postavení komunit prostřednictvím dokumentárního filmu a sešli se na ní odborníci z celé Evropy, aby účastníky inspirovali a připravili na využití dokumentárního filmu jako nástroje pro posílení postavení komunit. Polský filmový novinář Adam Kruk představil základy přemýšlení o filmu, Enikő Gyureskó z maďarského festivalu Verzio hovořila o kurátorství a organizování filmových programů a zdůraznila význam rozmanitosti a inkluzivity při výběru filmů. Annelies Cuba-Fried, rakouská dramaturgyně, představila aktivity kulturního centra Wienxtra zaměřené na mládež, jejichž cílem je povzbudit mladé lidi k objevování jejich kreativity prostřednictvím filmu.

Jednalo se o první ze dvou plánovaných konferencí, které vycházejí z poznatků z připravované publikace věnované vytváření úspěšných kulturních akcí. Tato publikace bude představena během druhé konference v rámci East Doc Platform 2024 (22.-28. 3.) a podílejí se na ní manažěři, koordinátoři a další experti na danou problematiku ze všech partnerských zemí.

Autor záznamů: Zdeněk Zapata

Projekt byl spolufinancován vládami České republiky, Maďarska, Polska a Slovenska prostřednictvím visegrádských grantů z Mezinárodního visegrádského fondu. Posláním fondu je podporovat myšlenky udržitelné regionální spolupráce ve střední Evropě. Tento projekt byl také podporován programem Kreativní Evropa Media.
zpět na články
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace