IDF

Dokumentární pondělí: Rodný kraj + Dým z požáru

22. 8. 2023

Autor: Barbora Hrubá

Přijďte v pondělí 4. září na premiéru do kina Světozor a poznejte migraci ze dvou různých úhlů prostřednictvím dokumentárních filmů Rodný kraj a Dým z požáru. Akce se zúčastní obě tvůrkyně Širín Nafariehová a Daryna Mamaisur. Akci pořádá Dokumentární pondělí a Institut dokumentárního filmu ve spolupráci s Centrem pro integraci cizinců.

Rodný kraj (režie Širín Nafariehová, 2023, Česká republika, 47 min.) 
„Je to jedno, kde se cítit osaměle…“ Demian, Daniel, Veronika, Sonia a Jaroslav jsou dospívající hrdinové ukrajinského a ruského původu, které osud zavedl do České republiky, kde studují, pracují a snaží se žít normálním životem. A není to vždycky jednoduché. Režisérka Širín Nafariehová víc než rok sledovala jejich cesty a snahu začlenit se do české společnosti a naučit se její jazyk. Jak vypadá jejich běžný den v cizí zemi? Jak do jejich životů a plánů zasáhla válka na Ukrajině? Našli u nás po roce nový domov? A komu postaví sochu na Václaváku?

Dým z požáru (režie Daryna Mamaisur, 2023, Portugalsko, Ukrajina, 22 min.)
Portugalsko, portugalština a ukrajinská filmařka, která se učí jazyk a vžívá se do role potenciální migrantky. Naráží na jazyková úskalí - "zangar" znamená v portugalštině rozzlobit se, "o zangāo" je dron. Jak je možné vyjádřit tak silnou emoci jako je zloba a hněv, když jsme v jazyku začátečníci? Videoesej poskládaná z vyprávění režisérky, jazykových kurzů, osobních videí a archivních záběrů z Kyjeva, poodhaluje rozpolcenost každého migranta, který hledá bezpečný úkryt v zahraničí a zároveň teskní po domově, kterému ale hrozí neustálé válečné nebezpečí.

Filmy uvádíme v původním znění s českými titulky.
Koupit vstupenky
Událost na Facebooku

zpět na články
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace