EAST DOC MARKET

EAST SILVER

IDF

AJB DOC Sarajevo se blíží a my budeme u toho

7. 9. 2023

Autor: Barbora Hrubá

Šestý ročník festivalu dokumentárních filmů Al Jazeera Balkans se bude konat od 8. do 12. září v Sarajevu. Manažerka IDF East Silver Veronika F. Dvořáčková na festivalu bude hledat nové zajímavé projekty a také vybere ten, který si odnese East Silver Caravan Award. V programu festivalu, konkrétně v soutěžní kategorii, najdete i film Flotacija, který se zúčastnil několika projektů IDF. 

"Vzhledem k tomu, že jsme právě zahájili přihlašování na East Doc Platform 2024 a zanedlouho nás čeká výzva k přihláškám na workshop Ex Oriente, věnujeme se teď především hledání nových špičkových projektů a tvůrců, kteří by se mohli do našich aktivit zapojit," říká Veronika F. Dvořáčková.

East Silver Caravan Award uděluje Institut dokumentárního filmu celovečerním dokumentárním projektům s největším potenciálem zaujmout mezinárodní publikum. Ocenění pro projekty znamená podporu festivalové distribuce prostřednictvím East Silver Karavany po dobu jednoho roku od dokončení. 

Dokumentární film Flotacija režisérek Alesandry Tatić a Eluned Zoë Aiano se zúčastnil East Doc Platform 2022 a byl představen v rámci East Doc Marketu. V témže roce získal projekt cenu East Silver Caravan Award na IDFF Beldocs. Podle vyjádření poroty: "Film zkoumá konflikty mezi přírodou/tradicí a průmyslem/moderností s vysokou úrovní filmového jazyka a bohatým vyprávěním, které propojuje minulost a současnost."

Film můžete vidět v neděli 10. září v 16:30 v Cineplexu.

Flotacija
Synopse:


Zatímco v Majdanpeku ve východním Srbsku pomalu blednou pozůstatky zlatých časů 60. let, jediné, co se nemění je dominantní postavení místního měděného dolu. Důl, který dává i bere život, je ústředním prvkem místního průmyslu, ale zároveň představuje velkou hrozbu pro místní kulturu, protože chrlí vrstvy toxického prachu na rostliny používané pro tradiční medicínu a magii.

 

zpět na články
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace