EAST DOC PLATFORM

Představujeme ceny a porotu East Doc Platform 2024

20. 3. 2024

Autor: Anna Jurková

East Doc Platform 2024 je již za rohem a zúčastněné projekty budou mít šanci získat několik ocenění. Zjistěte, o jaké ceny se jedná a kdo rozhodne o zisku té hlavní – ceny East Doc Platform 2024. 

Cena East Doc Platform

Hlavní cenu spojenou s finanční podporou 7 500 EUR vyhlásí Institut dokumentárního filmu. Tato podpora pomůže nejlepšímu projektu ve vývoji a produkci v dalším rozvoji. Vítěz bude vyhlášen na slavnostním zakončení festivalu Jeden svět. 28. března 2024.

Porota ceny East Doc Platform
(Zleva: Ania Trzebiatowska, Diana Karklin, Lucie Kon)

Ania Trzebiatowska
Zástupkyně festivalu
Společnost: Sundance Film Festival
Země: USA
Ania Trzebiatowska je dramaturgyní na festivalu Sundance. Předtím působila jako výkonná ředitelka prodeje a akvizic v Autlook Filmsales a jako seniorní ředitelka akvizic v newyorské agentuře Visit Films. Kromě práce na festivalu Sundance vede Ania Sands: Mezinárodní filmový festival v St Andrews ve Skotsku. Byla také uměleckou ředitelkou MFF Off Camera (Krakov, Polsko), kde působila v letech 2008-2020. V rámci BBC a Britského muzea se věnovala produkci a postprodukci a má magisterský titul z oborů filmová studi a digitální kultura a technologie.​​​

Diana Karklin
Sales agentka
Společnost: Rise and Shine World Sales
Země: Německo
Diana Karklin se narodila v Moskvě a vystudovala ekonomii na Philipps-Universität Marburg v Německu. V počátcích se zaměřila na filmový byznys, pracovala pro produkční společnosti jako Morena Films (Madrid) a Zentropa Entertainments Berlin, než převzala pozici vedoucí prodeje ve společnosti Boomtown Media International. Od roku 2010 Diana řídí prodej a akvizice ve společnosti Rise and Shine. Rise and Shine World Sales uvádí na trh a prodává dokumentární filmy vysílacím společnostem a místním distributorům po celém světě.

Lucie Kon
Editorka
Společnost: BBC
Země: Velká Británie
Lucie je editorkou Storyville, významného mezinárodního pásma celovečerních dokumentů BBC, kde zadává zakázky, spoluprodukuje a kurátorsky zajišťuje rozmanitou a osobitou nabídku, která divákům BBC přináší nejlepší celovečerní dokumentární filmy z celého světa. Její práce zahrnuje celou škálu faktografických žánrů, od hraných dokumentů přes umělecké, historické, observační, životopisné až po investigativní a aktuální dokumenty. Je uznávanou osobností v oboru, která umí pracovat se zkušenými talenty stejně dobře jako vyhledávat, podporovat a inspirovat nové. Pracovala jako mentorka pro Screenskills, projekt Momentum a Edinburgh Ones to Watch a je členkou rady dokumentárního výboru EBU.



Cena Ex Oriente Fine Cut
Projekt Ex Oriente Film vybraný hlavními lektory workshopu získá konzultace hrubého střihu s renomovanými filmovými střihači v hodnotě 2 000 EUR.

Cena Cut thru the Noise
Cena bude udělena jednomu z účastníků workshopu Ex Oriente Film, který dosáhne největšího pokroku. Vítěze vyberou Christa Auderlitzky a Mirjam Wiekenkamp. Oceněný tým získá na míru šité poradenství týkající se strategie uvedení, distribuce a prodeje projektu v hodnotě 1 500 EUR.

Cena Zlatý trychtýř
Cena je každoročně udělena týmu, který v rámci ročního cyklu workshopu Ex Oriente Film prošel se svým projektem nejvýraznějším vývojem. Vítězný tým získá 2 000 EUR na další vývoj a mezinárodní propagaci svého připravovaného dokumentárního filmu. Projekt vybírají lektoři workshopu Iikka Vehkalahti, Filip Remunda a Ivana Pauerová Miloševičová.

Cena České televize
Markéta Štinglová, manažerka centra mezinárodních programových projektů České televize, generálního mediálního partnera Institutu dokumentárního filmu, vyhlásí vítěze Ceny České televize za koprodukci. Ocenění představuje licenci v hodnotě 150 000 Kč a smlouvu o následném užití Českou televizí. Porota je složena ze zástupců České televize: Markéta Štinglová, Petr Morávek a Věra Krincvajová.

Cena HBO Max
HBO Max, generální partner Institutu dokumentárního filmu, udělí jednomu z projektů vybraných na East Doc Platform 2024 cenu HBO Max v hodnotě 2 000 EUR. Cenu předá Hanka Kastelicová.

Cena Sunny Side of the Doc
35. ročník Sunny Side of the Doc, který se bude konat v La Rochelle ve dnech 24. až 27. června, s potěšením poskytne podporu, dvě bezplatné akreditace a cestovní grant ve výši 500 EUR tvůrčímu týmu jednoho projektu prezentovaného v rámci East Doc Platform 2024.

Cena DOK Leipzig DOK Co-Pro Market
Jeden projekt bude vybrán pro účast na 20. ročníku DOK Co-Pro Market. Projekt bude mít možnost představit se mezinárodním decision makers na předem naplánovaných individuálních schůzkách v říjnu 2024. Cena zahrnuje účastnické poplatky a bezplatnou akreditaci na festival pro dva zástupce projektu. O udělení ceny rozhodne Nadja Tennstedt.


Cena DocsBarcelona
Jeden z projektů prezentovaných na East Doc Foru bude vybrán pro Speed Meetings na DocsBarcelona 2024. Ocenění umožní tvůrcům dodatečně představit svůj projekt mezinárodním decision makers a brzy tak navázat a rozšířit dohody a spolupráci započatou na East Doc Platform. O vítězi rozhodne Èric Motjer.

Cena Docs Ireland
Ve spolupráci s Docs Ireland bude jeden z projektů představených na East Doc Platform vybrán pro schůzky během Docs Ireland Marketplace 2024. Tým projektu získá akreditaci a ubytování na dvě noci pro 2 osoby. Projekt vybere Roisin Geraghty.

Cena MIA Market Award
Jeden projekt dokumentárních sérií bude pozván k účasti na mezinárodním audiovizuálním trhu MIA, který se bude konat v říjnu v Římě v Itálii. Projekt bude vybrán týmem MIA Doc & Factual.

Cena Baltic Sea Docs
Jeden z projektů získá pozvání k účasti na Baltic Sea Forum for Documentaries v září 2024. Vítězný tým bude mít příležitost zapojit se do diskuse s profesionály z oblasti Baltského moře i mimo ni, včetně evropských a mezinárodních odborníků. Vyhlášení ceny provede producentka fóra Ieva Ūbele.

DAE Pitch Talent
Cena spočívá v individuálním mentoringu s členem DAE v závislosti na potřebách týmu projektu.

Cena Pitch the Doc
Cena Pitch the Doc se uděluje za účelem podpory projektu, a to prostřednictvím specializované kurátorské péče a podpory při budování mezinárodního uznání a viditelnosti. Konzultace vede odborník spolupracující s Pitch the Doc a konají se do 6 měsíců od vyhlášení ceny.

Cena Millennium Docs Against Gravity
Millennium Docs Against Gravity uděluje cenu projektu vybranému z projektů prezentovaných na East Doc Foru. Součástí ceny je Industry Akreditace na 21. MDAG pro dva členy týmu, dále ubytování na dvě noci a účast na Progress Pitching Session. Projekt vybere Anna Szczypińska.

zpět na články
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace