KINEDOK

Zahájení nové KineDok sezóny filmem BLIX NOT BOMBS + diskuze

4. 6. 2024

Autor: Anna Jurková

Přijďte s námi oslavit novou KineDok sezónu ve středu 12. června filmem BLIX NOT BOMBS do kavárny Dorado v budově Náprstkova muzea v Praze. Začneme v 18:30 a součástí večera bude také diskuze s režisérkou Gretou Stocklassou, střihačem Alanem Sýsem a producentkou Petrou Dobešovou. Těšit se můžete i na tematické drinky. Vstup je zdarma!

Harmonogram večera:

18:30 doors
20:30 úvod + projekce filmu (v angličtině s českými titulky)
22:00 diskuze (v češtině)

BLIX NOT BOMBS (režie Greta Stocklassa, 2023, Česká republika, Německo, Švédsko, 85 min)
Gretě Stocklasse bylo osm let, když v televizi sledovala průběh teroristického útoku a všech následujících událostí. Blixe znala z videí, kde si z něj lidé dělali srandu, prezentovali ho jako slabocha a neschopného úředníka. Blixův úkol byl jasný, měl v Iráku najít zbraně hromadného ničení a zlikvidovat je. Jenže jak se hledá něco, co možná ani neexistuje? Prezident USA to vyřešil po svém a přišla válka, kterou dnes už každý označí za chybu. Válka ale není něco, v čem je dovoleno chybovat. To trápí i Gretu, rozhodne se proto Blixe navštívit a udělat s ním několik rozhovorů, které zasazuje do kontextu, a vzniká tak silně lidský dokument.

Film bude promítán v angličtině s českými titulky.


GRETA STOCKLASSA
Greta Stocklassa pochází z česko-švédské rodiny a dětství prožila v Praze a ve Stockholmu. Od roku 2013 studuje dokumentární tvorbu na pražské FAMU, její krátké studentské filmy byly uvedeny na festivalech v Čechách i v zahraničí. Ve své tvorbě se tematicky zabývá otázkou identity a její filmy se pohybují na hraně dokumentu a fikce. Její celovečerní debut „Kiruna – překrásný nový svět“ měl premiéru v hlavní soutěži prestižního dokumentárního festivalu Visions du Réel.

ALAN SÝS
V září 2023 absolvoval magisterské studium na Katedře střihové skladby na FAMU, kde v současnosti pokračuje na programu Učitelství filmové a audiovizuální výchovy. Jako střihač pracoval na filmu Kdyby radši hořelo a BLIX NOT BOMBS. Jeho režijní počin Chtěl bych najít komfort v jakýkoliv situaci (2022) byl nominován na Cenu Pavla Kouteckého. Od roku 2020 působí jako dramaturg FIFELI a je spoluautorem sborníku Česká škola střihové skladby (2023, NAMU). Je žonglérem, nepoučitelným altruistou a profesionálním hráčem stolního tenisu.

PETRA DOBEŠOVÁ
Petra je součástí produkční společnosti PINK, kde jako vedoucí produkce stála za dokumentárními filmy Až přijde válka (2018, Jan Gebert), Postiženi muzikou (2019, Radovan Síbrt) a koprodukčními projekty Nedotýkej se mě (2018, Adina Pintilie) nebo Mezi námi moře (Lun Sevnik). Je také producentkou filmu BLIX NOT BOMBS a v současné době pracuje na vývoji filmu Europa Jana Geberta nebo Voice/Over Bálinta Révésze.

Více informací naleznete ve facebookové události.

zpět na články
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace