EAST SILVER

Snímky z East Silver Karavany opět bodují na světových festivalech

26. 10. 2015

Autor: Filip Šebek

S pomocí celoročního projektu East Silver Karavana propagujícího východoevropské dokumentární filmy na klíčových mezinárodních filmových festivalech se podařilo režisérovi Faridovi Eslamovi se svým snímkem Yallah! Underground natočeným v české koprodukci získat Hessian Film Award za nejlepší dokument letošního roku. Řada dalších filmů z výběru East Silver Karavana se pak probojovala na významné filmové festivaly, např. v Lipsku proběhne světová premiéra dokumentu Kristýny Bartošové Nebezpečný svět Rajka Dolečka.

Režisér a absolvent pražské FAMU Farid Eslam se ve filmu Yallah! Underground rozhodl představit mladé současné umělce z různých měst na Blízkém východě. Tito lidé představují novou generaci Arabů, kteří se svém životě i práci hladce pohybují mezi různými kulturními či politickými prostředími a vlivy. Do své tvorby tak dokáží zapracovat nejrůznější konflikty, s nimiž se musí běžně vyrovnávat v osobní i profesionální rovině. Společně tak vytvářejí skutečně progresivní a uvědomělou undergroundovou kulturu, která je stále výraznější v každém větším městě na Blízkém východě, dnes patrně vůbec nejpozoruhodnější kulturní oblastí světa. Snímek natočený v koprodukci Egypta, Kanady, Německa, Velké Británie a také České republiky získal v rámci Hessian Film Award finanční odměnu ve výši 15 000 Euro. Gratulujeme!

Na festivalu CinÉast 2015 v Luxembourgu se z nabídky East Silver Karavany divákům představily filmy Danielův svět a Jenica & Perla, na Filmovém festivalu ve Varšavě byl vedle již zmíněného snímku Yallah! Underground v mezinárodní premiéře uveden chorvatský dokument Sick. Návštěvníci Mezinárodního filmového festivalu v Chicagu se mohli pro změnu seznámit v americké premiéře s rumunsko-britským dokumentem Perfection is Forever. Snímky podpořené IDF se objevily také na Szczecin European Film Festival, konkrétně krátký hravý dokument Jon Banga Carlsena nominovaný na Cenu Silver Eye Cats in Riga a úspěšný chorvatský snímek Naked Island, který byl již oceněn na festival v Terstu, Záhřebu a Sarajevu.

Mezinárodní dokumentární filmový festival v Mexico City uvedl hned čtveřici „karavanových“ filmů, a to ruský dokument o paralympionicích Spirit In Motion, silný maďarský snímek o mladistvých vrazích Kainovy děti, působivý srbský dokument z prostředí horníků In the Dark a polský snímek Aleppo. Notes from the Dark.

Již zmíněný český dokument Nebezpečný svět Rajka Dolečka podpořený v minulosti aktivitami IDF se po premiérovém uvedení v Lipsku představí v české premiéře také na MFDF Jihlava, kde je nominován na prestižní Cenu Silver Eye v kategorii celovečerních dokumentů. V Jihlavě bude ještě uveden snímek Jana Foukala o českém trampingu Amerika a ve světové premiéře se zde představí kosovsko-německý portrét bratrské dvojice mladých raperů Trapped by Law. Všem snímkům držíme palce a doufáme, že se v soutěžích prestižních světových festivalů neztratí.

zpět na články
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace