EX ORIENTE FILM

EAST DOC PLATFORM

EAST DOC INTERACTIVE

EAST DOC FORUM

Oceněné snímky na id w / interactive documentary workshop

11. 5. 2017

Autor: Marta Obršálová

Ve dnech od 22.-26. dubna proběhl v Nyonu pátý ročník id w / interactive documentary workshop podporující vývoj dokumentárních filmů. Na této mezinárodní akci se představilo 12 interaktivních projektů, kam se probojovalo také pět projektů, které se v minulosti zúčastnily workshopů Doc Tank a Ex Oriente Film.

Mezi vybrané projekty patří: 3rd Bridge (r. Can Aksan, Beyza Meşe, Turecko), který hravě a umělecky ukazuje, jak čelit radikálním změnám v Turecku; Aleph (r. Iva Radivojevič, USA) byl představen na East European Fóru 2016; Constructing Putin (Vladimír Cháb, Elizabeth Rocha Salgado, Česká republika) a jeho interaktivní cesta do Ruska s otázkou "kdo je Vladimir Putin?"; prediktivní policejní simulátor Pre-Crime (Michaela Pnacekova, Jan Joost Verhoef, Německo), projekt sledující stejnojmenný dokument Matthiase Heedera a Moniky Hielscherové se světovou premiérou na Hot Docs v Kanadě.  

Dalším z vybraných projektů byl Teslafy.Me (r. Sonja Bozic, Janja Glogovac, Slovinsko, USA). Na East Doc Platform 2017 získal Cenu id w a stal se tak prvním projektem vzešlým ze spolupráce mezi Institutem dokumentárního filmu, jeho projektu Doc Tank, id w a !FLab, kde se projekt také představil.

V rámci id w se na závěrečné prezentaci představilo celkem 12 projektů a byly uděleny tři ceny. Pozvánku na prestižní trh Cross Video Days Content Market, který se bude konat v Paříži ve dnech od 2. - 4. října 2017, získal snímek Pre-Crime (r. Michaela Pnacekova, Jan Joost Verhoef, Kloos & Co OST, Německo). Jde o interaktivní policejní simulaci, kde jsou předpovědi vytvořeny na základě dat a algoritmů a kde každá osoba je podezřelá. V tomto herním prostředí se dozvíte, jaké následky mohou mít v blízké budoucnosti softwarové aplikace.

Snímek Afroroutes (r. Selim Harbi, Med Arbi Soualhia, Německo / Tunisko) si zajistil účast na European Social Documentary (ESoDoc), rezidenční program konající se ve dnech od 15. - 21. června ve Vilniusu. Projekt pomocí virtuální reality nabízí pohled na různorodé otrokářské silnice, dokumentuje a prozkoumává dnešní africké kultury, obřady a tradice po celém světě.

Zdeněk Blaha a Kristyna Balaban, zástupci Institutu dokumentárního filmu, vybrali nejlepší trans-mediální dokumentární projekt Big Village (r. Beri Shalmashi, Judith van der Velden, Lyangelo Vasquez, Nizozemí), který se zúčastní East Doc Platformy (březen 2018). Projekt je složený z několika vyprávění a vracíme se tak do doby, kdy na kurdskou vesnici v oblasti Pešmarga padaly bomby a kde právě byla filmařka Beri Shalmashi s jejími revolucionářskými rodiči.

Prohlášení IDF k výběru projektu Big Village: Projekt, který jsme se rozhodli ocenit, nás nejvíce oslovil svým velmi osobním příběhem o hledání rodinných kořenů, dávnou minulostí a osobními vzpomínkami zúčastněných osob. Jeho integrální součástí je interaktivní web, kniha a film, které společně tvoří úplný příběh. Naší volbou je trans-mediální projekt Big Village od režisérky Beri Shalmashi, Joosta Wilgenhofa, společnosti Hyper Epic a Kaliber Film.
Projekt získává pozvánku na East Doc Platform 2018, kde se v roli pozorovatele může zúčastnit všech akcí, přednášek a masterclass, dále může využít odborných konzultací a individuálních setkání s hosty z East European Forum.

Více informací najdete na: http://idw.supsi.ch

zpět na články
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace