EX ORIENTE FILM

EAST DOC PLATFORM

EAST SILVER

EAST DOC FORUM

Snímek Planet Petrila slaví úspěch na Mezinárodním filmovém festivalu Transilvania

13. 6. 2017

Autor: Marta Obršálová

Ve dnech 2. – 11. června proběhl v Rumunsku již 16. ročník Mezinárodního filmového festivalu Transilvania. Letošní programové sekce Romanian Days (8. – 10. června) se zúčastnilo celkem 27 snímků – 13 celovečerních a 14 krátkometrážních. Pět celovečerních filmů se publiku představilo ve světové premiéře.

Režisér Andrei Dăscălescu již v roce 2009 získal na festivalu Debut Prize za svůj snímek Constantin and Elena. Letos přijel se svým posledním dokumentem Planet Petrila a hned si odnesl cenu publika s finanční odměnou 1 500 eur.

Film se odehrává v rumunském městě Petrila, kde se z bývalého horníka stal umělec a aktivista. Pomocí umění a absurdity snaží zastavit demolici historických budov nejstaršího uhelného dolu v zemi poté, co byl na doporučení EU v roce 2015 uzavřen. Jeho snahou není pouze zachovat historii a identitu rodného města, ale také nalézt nové způsoby, jak udržet komunitu, která se nezvratně rozpadá.

Projekt se v minulosti zúčastnil těchto akcí: Ex Oriente Film 2015, East Doc Platform 2016, East European Forum 2016, East Silver 2016 and East Silver Karavana 2016. Světovou premiéru měl na Mezinárodním dokumentárním festivalu v Amsterdamu – IDFA 2016.

Kompletní seznam výherců TIFF najdete zde.

zpět na články
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace