EAST SILVER

Rozhovor

Potravinami se plýtvá i v nejchudších zemích Evropy, říká režisér snímku Wastecooking

31. 7. 2017

Autor: Marta Obršálová

Podle Organizace pro výživu a zemědělství OSN skončí třetina světové produkce jídla v koši. Jen v Evropě se to rovná 89 tunám potravin ročně. Jak můžeme takovému plýtvání zamezit? Režisér snímku Wastecooking – Make Food, Not Waste Georg Misch povolává kuchaře Davida Grosse a vydává se s ním na cestu po Evropě, během které vaří pouze z toho, co ostatní vyhodí. On se setkává s celou řadou nekonvenčních špičkových šéfkuchařů, potravinových aktivistů, vědců a gurmánů, a nastavuje zrcadlo našemu každodennímu konzumnímu způsobu života.
Dne 31. července proběhla v rámci akce Dokumentární pondělí projekce filmu. U této příležitosti jsme požádali George Mische a producenta Ralpha Wiesera o rozhovor.


Vaše kariéra je u režiséra dokumentárních filmů docela neobvyklá – byl jste zvukařem a režisérem reklam. Kdy jste se pro žánr dokumentárních filmů rozhodl?

Georg Misch: Je v britské tradici, že tahle dvojí role zvukaře a režiséra až tak neobvyklá není, příkladem je Nick Broomfield. Reklama byla jen odbočka – výdělečná, ale člověka vnitřně nenaplní. Skutečnost je vždycky zvláštnější než fikce a právě ji objevuji vášnivě rád.

Než jste začali pracovat na dokumentu Wastecooking – Make Food, Not Waste, už jste jeden snímek o jídle natočili. Co vás na tomto tématu tak přitahuje? Zajímají vás ekologické problémy?

Georg Misch & Ralph Wieser: Na produkci filmů o jídle se nezaměňujeme úmyslně, i když se může zdát, že tak činíme. To, co hledáme, jsou inovativní přístupy k zajímavým tématům. Například film Jak se vaří dějiny, kterou režíroval Peter Kerekes, tento potenciál měl a rozhodně splnil naše standardy na film díky Peterovu jedinečnému pojetí tohoto zajímavého tématu. Co se týče Wastecooking, nadchl nás seriálový formát a hodnota objevovaných témat, jako je skládková kuchyně nebo Davidovo auto, které jezdí na použitý rostlinný olej. Seriál o aktivistovi, který jezdí po Evropě a předvádí způsoby, jak bojovat s odpady z potravin – něco takového jsme předtím nedělali, ale chtěli jsme si to vyzkoušet a naštěstí to šlo dobře.

Jak jste našli hlavního hrdinu - Davida Grosse?

Ralph Wieser: Davida Grosse jsme znali jako filmaře a mluvili s ním o různých projektech. Když jsem ho viděl připravovat pro návštěvníky filmového festivalu lahodné pokrmy z recyklovaného jídla, uvědomil jsem si, jaký potenciál má jeho aktivismus pro filmový projekt. Tak se začala rozvíjet myšlenka Wastecooking.

Jak a proč jste si k natáčení vybrali pět zemí? David, hlavní postava filmu, říkal, že v některých zemích bylo mnohem snazší vaši filosofii sdílet – například v Německu.

Georg Misch & Ralph Wieser: Natáčeli jsme v pěti zemích, protože Wastecooking bylo koncipováno jako pětidílný seriál (5 x 26 minut), a pak máme také festivalovou verzi představující všech 5 destinací v 81minutovém filmu. Právě nedávno televize ARTE uvedla druhou sérii Wastecooking, kde David Gross v dalších pěti epizodách cestoval do Dánska, Anglie, Itálie, Řecka a Rumunska. Název Wastecooking přitahoval zájem v každé zemi, bez ohledu na to, kde jsme filmovali. Zjistili jsme, že vyhazování potravin dochází dokonce i v nejchudších zemích Evropy, jako je Rumunsko, které se objevuje ve druhé sérii, ale i zde jsou zanícení aktivisté a iniciativy, které bojují proti vyhazování potravin a šíří své znalosti. 

Změnili jste po natáčení tohoto filmu své návyky? Jaký je podle vás ideální způsob, jak zastavit plýtvání potravinami?

Georg Misch & Ralph Wieser: Ekologicky jsme se už docela chovali, ale díky Wastecooking jsme k omezování vyhazování potravin ještě pozornější. Abyste plýtvání jídlem zabránili, je pro začátek dobré nekupovat příliš mnoho jídla. Jakmile nějaké potřebujete – nejlepší je jít do obchodu s potravinami s připraveným seznamem na lístečku a koupit jen jednotlivé položky, protože pokud máte hlad, automaticky si jídla koupíte více.

Jak je možné situaci změnit – co by mělo být impulsem – zákony nebo tlak veřejnosti na supermarkety a politiky?

Georg Misch & Ralph Wieser: Je zajímavé, že během prvního vysílání Wastecooking na televizi ARTE před dvěma lety přijal francouzský parlament zákon nařizující francouzským supermarketům, aby rozdávaly zbytky jídla společenským institucím namísto toho, aby je vyhazovaly. Takové zákony jsou při snižování potravinového odpadu milníkem. Je však stále důležité, aby aktivisté a sociální instituce o této problematice šířili informace, učili lidi, jak plýtvání jídlem zabránit, a povzbuzovali politiky k tomu, aby s tímto jevem něco udělali.

Prozraďte nám prosím něco o vašich budoucích plánech.

Georg Misch & Ralph Wieser: Druhou sérii Wastecooking právě odvysílala televize ARTE a náš celovečerní dokument Ties That Bind (Pouta, která vážou) režisérky Ivette Löckerové se brzy objeví na mezinárodních festivalech, svůj nástup do kin pak oslaví v prosinci 2017. Nedávno jsme dokončili výrobu celovečerního dokumentu Are You Sleeping, Brother Jakob (Spíš, bratře Jákobe?) režiséra Stefana Bohuna, který brzy zahájí své festivalové turné. Stejně jako Stefan Bohun právě vyvíjíme náš první celovečerní filmový projekt nazvaný Queens. V současné době máme v produkci dva projekty: jednak Iron Route (Železná stezka) od Sebastiana Brameshubera a další dokumentární seriál režiséra Georga Mische nazvaný Old Crafts, Young Masters (Staré řemeslo, mladí mistři) o inovativních a tradičních řemeslech v Evropě. Pokud jde o budoucí plány, EACEA nám poskytla finanční podporu z fondu MEDIA na vývoj nových projektů.

zpět na články
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace