EAST DOC PLATFORM

EAST DOC FORUM

East Doc Platform odhaluje ceny a představuje porotu

4. 3. 2018

Autor: Marta Jallageas

East Doc Platform (EDP) je největší platformou k získání mezinárodních partnerů pro koprodukci, financování a distribuci dokumentárních projektů ve střední a východní Evropě. Každoročně se tu více než stovce klíčových producentů, televizních i festivalových dramaturgů a distributorů z celého světa představí přes 120 dokumentaristů a producentů. Necelá padesátka dokumentárních projektů ze střední a východní Evropy zde bude bojovat o jednu z několika cen v celkové hodnotě přesahující 35 000 eur.

Novinkou letošního ročníku je spolupráce EDP s Filmovým institutem Tribeca a s tím spojená podpora autorů krátkých dokumentárních projektů. Poprvé se tak ve střední Evropě uskuteční pitch krátkých filmů IF/Then Short Pitch! Vítěz získá 20 000 dolarů pro dokončení filmu a podporu distribuční platformy IF/Then. V porotě zasedne televizní dramaturgyně Margje De Koning (IKON), výkonná ředitelka Filmového institutu Tribeca nebo úspěšná filmová producentka Amy Hobby. Krátké filmy zhodnotí také jedna z nejpopulárnějších dokumentaristek současnosti Kim Longinotto podepsaná pod úspěšnými tituly jako Sisters in Law, vítězného snímku z festivalu v Cannes nebo Rough Aunties, dokumentu oceněného na prestižním Sundance festivalu. Do Prahy poprvé přijede a v porotě usedne Lucila Moctezuma z Chicken & Egg Pictures, amerického fondu podporujícího ženské filmařky. Jediným mužským zástupcem v porotě East Doc Platform je hlavní dramaturg největšího světového dokumentárního festivalu - IDFA Amsterdam Martijn te Pas. Vyhlášení proběhne 7. března od 18:30 na společném festivalovém koktejlu Guests meet Guests v Tibet Open House (Školská 28).

Vlajkovou lodí EDP je East Doc Forum. Pitching projektů ve fázi vývoje a rané produkce dává filmařům možnost upoutat pozornost v sále sedících decision makerů. Mezinárodní porota ocení nejlepší projekt Cenou East Doc Platform v hodnotě 7 500 eur určenou pro další vývoji dokumentárního filmu. Členkou poroty je sales agentka Esther van Messel (First Hand Films), jejíž společnost zastupuje téměř tři sta filmů a dvě stě producentů z celého světa. Pozvání přijal francouzský producent Serge Gordey (Temps Noir), který má na svém kontě nominaci na Oskara nebo Cenu Emmy za svůj film Five Broken Cameras. Důležitý hlas v rozhodování bude mít i festivalová ředitelka a dramaturgyně Rada Šešić (IDFA, MFF Rotterdam, FF Sarajevo) nebo televizní dramaturgyně Lejla Dedić (Al Jazeera Balkans). Pětici uzavírá švédský televizní dramaturg Lars Säfström (SVT).

Všechny projekty vybrané na East Doc Platform 2018 budou navíc soutěžit o Cenu HBO Europe v hodnotě 2 000 eur věnovanou na vývoj projektu. „Pro HBO Europe je spolupráce s East Doc Platformou velmi důležitá, protože je setkáním s nejtalentovanějšími tvůrci především ze střední a východní Evropy. Pro HBO hledáme neustále ambiciózní náměty z těchto teritorií. V letošním roce se budeme soustředit na kreativní, observační nebo i investigativní dokumentární filmy se silnou vizuální stránkou, které jsou odrazem komplikované doby, ve které žijeme. Tematicky již delší dobu hledáme kvalitní ekologický projekt,“ prozrazuje Hanka Kastelicová, vedoucí výroby dokumentárních filmů v HBO Europe.

East Doc Platform již druhým rokem pokračuje také ve spolupráci s Current Time TV. „Partnerstvím s Institutem dokumentárního filmu chceme ukázat celosvětový přínos a růst filmového průmyslu a také význam samotné East Doc Platform, jakožto místa, kde projekty vznikají a rozvíjejí se,“ vysvětluje výkonný redaktor společnosti Kenan Aliyev a dodává: „Current Time vypráví skutečné příběhy o skutečných lidech. Spolupráce s EDP nám umožňuje podpořit ty nejtalentovanější a nejsilnější nezávislé hlasy v regionu, aby mohly ty nejdůležitější příběhy vyprávět samy. Jsme velmi rádi, že tento příspěvek podpoří svobodu projevu, mysl a kreativitu." Cenu Current Time TV v hodnotě 1 500 eur obdrží nejlepší dokumentární režisér.

Generálním mediálním partnerem zůstává i v letošním roce Česká televize, která vyhlásí vítěze Koprodukční ceny ČT spojenou s finanční podporou v hodnotě 150 000 Kč. „Možnost sledovat zblízka aktuální náměty, trendy a postupy v dokumentu v kontextu východoevropského teritoria je mimořádně cenná a inspirativní,“ říká ke spolupráci s EDP Věra Krincvajová, hlavní dramaturgyně dokumentů Filmového centra ČT. Ke Koprodukční ceně ČT dodává: „Výběr vítěze naší ceny se řídí nejen kvalitou, ale musí i tematicky zohledňovat programové priority, protože právě vybraný dokumentární projekt bude po svém dokončení nabídnut divákům ČT ve vysílání.“ Zástupci ČT zasednou v porotě v této sestavě: manažerka Centra mezinárodních programových projektů Markéta Štinglová, dramaturgyně Věra Krincvajová a manažer realizace Centra publicistické, dokumentární a vzdělávací tvorby Petr Morávek.

Díky partnerství s klíčovými evropskými festivaly bude vybrán vždy jeden z projektů na IDFA Forum, Speed Meetings v rámci DocsBarcelona, Sheffield Doc/Fest, DOK Leipzig Co-Pro Meetings a prezentaci DOK Preview.

Slavnostní vyhlášení proběhne ve čtvrtek 8. března od 19:00 v Tibet Open House (Školská 28).

zpět na články
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace