EX ORIENTE FILM

EAST DOC PLATFORM

EAST DOC FORUM

East Doc Platform ocenila nejlepší dokumenty střední a východní Evropy

9. 3. 2018

Autor: Marta Jallageas, Gabriela Zajícová

Již po sedmé se uskutečnilo největší setkání dokumentaristů ve střední a východní Evropě EAST DOC PLATFORM organizováno Institutem dokumentárního filmu. Do Prahy ve dnech 3. – 9. března zavítalo 350 filmových profesionálů z celého světa. Tato unikátní akce umožňuje tvůrcům představit své dokumentární projekty ještě v začátcích uznávaným odborníkům, získat cenné zkušenosti nebo navázat důležité kontakty a partnerství pro jejich budoucí kariéru. Hned několika porotám se představila téměř padesátka vznikajících dokumentů, které bojovaly o jednu z cen v celkové hodnotě přesahující 35 000 eur.

Novinkou letošního ročníku byla spolupráce EDP s Filmovým institutem Tribeca a s tím spojená podpora autorů krátkých dokumentárních projektů. Poprvé se tak mohla ve střední Evropě uskutečnit soutěž tohoto formátu. Nejlepším snímkem je Černobílá (režie Eluned Zoe Aiano, Anna Benner, produkce Linda Dědková a Martin Hůlovec). Dokument prostřednictvím městské legendy o ošetřovatelce z druhé světové války a na pozadí česko-německých vztahů ukazuje vnímání role žen během války a koncepty hrdinství a pomsty. Projekt získal 20 000 dolarů na dokončení filmu a podporu distribuční platformy IF/Then.

Vyvrcholením týdenní akce byla soutěž projektů ve fázi vývoje a rané produkce East Doc Forum. Mezinárodní porota vybírala ze široké škály námětů – historie, věda, láska, válečné konflikty nebo také kreativní zvířecí příběhy. Nejlepším projektem byl vyhlášen estonsko-polský koprodukční snímek The Last Relic [Poslední relikvie] režisérky Marianny Kaat. Porota svůj výběr ohodnotila slovy: „Cenu East Doc Platform udělujeme projektu The Last Relict za skvěle natočený filmový materiál, dobře vystavěnou dramaturgii, zřejmý výchozí bod vyprávění a jasné možnosti jeho dalšího rozvoje. The Last Relic přináší výjimečné hledisko mladého člověka, který hledá budoucnost v minulosti.“ Cena v hodnotě 7 500 eur je určena pro další vývoj projektu.

Velký úspěch hned u dvou televizních stanic zaznamenal polsko-německý snímek Angels of Sinjar. Yazidis - 21st Century Genocide [Andělé ze Sindžáru. Jezídové – genocida 21. století] úspěšné režisérky Hanny Polak (prod. Simone Baumann). Dokument sleduje osudy tří sester snažících se zachránit další sestry ze zajetí ISIS. Film zachycuje jejich sílu a odhodlání nebýt pouhými obětmi. Koprodukční cena České televize v hodnotě 150 000 korun českých a Cena HBO Europe spolu s 2 000 eury pomůže projektu v jeho dalším vývoji.

Porota složená ze zástupců společnosti Current Time TV se rozhodla tento rok podpořit nejlepšího režiséra a jeho tvorbu. Z důvodu vysoké kvality projektů byly vybrány hned dvě jedinečné režisérky. Ruská autorka Ksenia Gapchenko byla oceněna za Holy Culture!, snímek zachycující atmosféru vesnických kulturních domů, kde se konají kurzy sebeobrany, twerkingu nebo lidového zpěvu. Běloruská režisérka Liuba Ziamtsova oslovila porotu filmem The Place of Love, který ukazuje neobyčejnou chuť do života pacientů v ústavu pro osoby s mentálním postižením. Tento snímek je navíc prvním běloruským filmem přihlášeným na EDP. Každá z režisérek si odnesla šek v hodnotě 1 500 eur.

Součástí East Doc Platform je také závěrečný díl celoročního cyklu Ex Oriente Film cíleného na režiséry a producenty. Cena Zlatý trychtýř je každoročně udělena týmu, který v rámci workshopu prošel se svým projektem nejvýraznějším vývojem. Porotu nejvíce přesvědčil hravý snímek české režisérky Hany Novákové Amoosed! (prod. Kateřina Traburová). Vítězný tým získal 1 000 eur na další vývoj a mezinárodní propagaci svého připravovaného dokumentárního filmu o losí odyseji napříč Evropou.

Díky partnerství s klíčovými evropskými festivaly byli na East Doc Platform přítomni jejich zástupci a vybírali nejlepší projekty. Účast na prestižní akci pro dokumentaristy IDFA Forum si zajistil projekt Journey to the End of the Night [Cesta na konec noci] - r. Ksenia Elyan, p. Max Tuula, Maria Gavrilova, Alexander Rastorguev, na Speed Meetings v rámci DocsBarcelona se může začít chystat slovenský režisér Peter Kerekes a jeho pohled do astrologie Wishing on a Star [Něco si přej], p. Erica Barbiani, Ralph Weiser, Peter Kerekes, Petra Oplatková a na světově vyhlášený DOK Leipzig přijaly pozvání projekty Lessons of Love [Lekce lásky] - r. Malgorzata Goliszewska, Katarzyna Mateja, p. Anna Stylinska a Hacking Friendship [Nabourané přátelství] - r. Oleksiy Radynski, p. Lyuba Knorozok. Ředitelka Sheffield Doc/Fest vybrala nejlepší český připravovaný film Ve jménu Alláha režiséra Francesco Montagner, p. Pavla Janoušková Kubečková.

East Doc Platform je organizována Institutem dokumentárního filmu ve spolupráci s Mezinárodním festivalem dokumentárních filmů o lidských právech Jeden svět.

zpět na články
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace