EAST SILVER

Dokumenty z East Silver na festivalu Docudays UA v Kyjevě

27. 3. 2018

Autor: Veronika Zýková

Mezinárodní festival o lidských právech Docudays UA, každoročně pořádaný v posledním březnovém týdnu v ukrajinském Kyjevě, představuje dokumenty z celého světa. Předchozí ročníky nabídly rovněž projekty, jež byly součástí East Silver, který podporuje festivalovou distribuci doumentů ve střední a východní Evropě. Na Docudays UA se objevila například Jáma režiséra Jiřího Stejskala, která v roce 2015 získala Cenu diváků, Normální autistický film (r. Miroslav Janek), See You In Chechnya (r. Alexander Kvatashidze) a 5. október režiséra Martina Kollára, jenž obdržel Hlavní cenu studentské poroty v roce 2017.

V soutěžní sekci 10. ročníku Docudays UA jsou dva filmy z East Silver. Prvním z nich je rakouský dokument Sand and Blood (Sand un Blut) režisérské dvojice Matthias Krepp a Angelika Spangel. Snímek kombinuje záběry z mobilních telefonů a domácích videí spolu s komentářem syrských a íráckých utečenců. V roce 2017 získal cenu Silver Eye za nejlepší dlouhometrážní východo- a středoevropský dokument. Projekce a Q&A s tvůrci filmu je na programu festivalu ve středu 28. a ve čtvrtek 29. března.



Druhým snímkem z East Silver je ukrajinský dokument Almost 10.000 Voters (Майже 10.000 виборців), který se zúčastnil loňského East Silver Marketu. Celovečerní debut mladé režisérky Ulyany Osovské vypráví o lokálním aktivistovi Oleksanderovi, který se kvůli ideálům Oranžové revoluce rozhodne kandidovat na starostu města.



Svět podle Daliborka (r. Vít Klusák) bude promítnut v nesoutěžní sekci ve středu 28. března. Režisérův stylizovaný „portrét něžného neonacisty“ byl součástí East Silver Karavany 2017/2018 a je rovněž promítán v rámci čtvrtého ročníku projektu KineDok. Kontroverzní snímek rozpoutal debatu mimo jiné o tenké hranici mezi fikčními a dokumentárními filmy.

zpět na články
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace