EX ORIENTE FILM

Představujeme tutory Ex Oriente Film 2018

21. 5. 2018

Autor: Rebecca De Pas

Představujeme tým tutorů, kteří se zúčastní prvního ze tří týdenních workshopů Ex Oriente Film, jenž proběhne v italském Terstu ve spolupráci s RE-ACT workshopem od 17. do 23. června 2018.

Dvanáct uznávaných profesionálů poskytne vedení a rady během šesti dní plných přednášek, projekcí, individuálních i skupinových setkání a praktických případových studií. Institut dokumentárního filmu by všem tutorům rád poděkoval za jejich zájem o projekty Ex Oriente Film 2018.

Vedoucími tutory Ex Oriente Film 2018 jsou zástupce Týdne mezinárodní filmové kritiky v Benátkách a dramaturg Visions du Réel, novinář a spisovatel Giona A. Nazzaro (Švýcarsko/Itálie), programový ředitel European Documentary Network Mikael Opstrup (Dánsko), režisérka a dramaturgyně Ivana Pauerová Miloševičová (ČR) a režisér a producent Filip Remunda (ČR).

Prvního workshopu Ex Oriente Film 2018 se zúčastní rovněž tito tutoři:
Stefano Savona (Itálie)
Jeden z nejvýraznějších hlasů současné italské dokumentární tvorby. Savonovy filmy jsou pravidelně promítány na prestižních festivalech a distribuovány v Itálii a Francii. Jeho poslední film Samouni Road (2018) získal v Cannes ocenění Zlaté oko (L'Œil d'or) pro nejlepší dokument napříč programovými sekcemi. Savonova filmografie zahrnuje také filmography also includes Notes from a Kurdish Rebel (2006), Cast Lead (2009, Zvláštní cena poroty v Locarnu) či Palazzo delle Aquile (2011, spolurežie: Alessia Porto a Ester Paratore, vítěz Cinéma du Réel).

Eduardo Williams (Argentina)
V Praříži usazený argentinský režisér vystudoval Universidad del Cine v Buenos Aires a poté ve franouzském Fresnoy pod vedením portugalského režiséra Miguela Gomese. Filmy jednoho z nejzajímavějších současných tvůrců se promítaly po celém světě, v sekcích Quinzaine des réalisateurs (Patnáctka režisérů) a Cinefondation v Cannes, v Torontu, na New York Film Festivalu či v Tate Modern a Muzeu pohyblivého obrazu. Jeho celovečerní debut Lidská vlna (El auge del humano, 2016) získal Zlatého leoparda na festivalu v Locarnu.

Salomé Jashi (Gruzie)
Režisérka a producentka, která se v roce 2009 zúčastnila workshop Ex Oriente Film, hraje zásadní roli v definování současné gruzínské dokumentární tvorby. Její zatím poslední film Oslnivý svit soumraku (Daisis Miziduloba2016) byl uveden na řadě festivalů a získal ocenění na Vision du Réel. Za svůj debut, gruzínsko-německý koprodukční snímek Bakhmaro (2011), byla oceněna na festivalu v Jihlavě a na DOK Leipzig.

Carine Cichowsky (Francie)
V Paříži žijící producentka Carine Cichowsky spoluzaložila Survivance, společnost zaměřenou na budoucnost i minulost filmu prostřednictvím tvorby dokumentů a distribuce raritních filmů na DVD. V současnosti Cichowsky produkuje nový celovečerní film libanonského režiséra Ghassana Salhaba. V roce 2010 produkovala ceněný pětidílný dvanácihodinový dokumentární cyklus Mafrouza (r. Emmanuelle Demoris), jenž získal v roce 2010 Zlatého leoparda v Locarnu.

Marco Alessi (Itálie)
Marco Alessi zahájil svou kariéru v roce 1998 dokufikcí aStromboli, kterou režíroval a produkoval. Byla vybrána do soutěže Concorso Cineasti del presente v Locarnu. Je producentem filmů Stefana Savony. Od roku 2001 pracoval jako autor/producent na volné noze pro velké TV produkční společnosti. V roce 2001 začal sám produkovat dokumenty a v roce 2010 založil společnost Dugong Films zaměřenou na snímky na pomezí dokumentu a hraného filmu.

Wilbirg Brainin Donnenberg (Rakousko)
Je ředitelkou vídeňského drehbuchFORA. Pracovala pro rakouskou nezávislou filmovou distribuční společnost Sixpackfilm a byla ředitelkou Diagonale Film Industry Meetingu v letech 2010–2013. Byla kurátorkou mnoha filmových akcí pro Muzeum rakouského filmu a festival v Oberhausenu.

Luca Scarlini (Itálie)
Esejista a vypravěč příběhů, který často vystupuje na scéně se zpěváky a herci. Učí na IED ve Florencii, na turínské Holden School a Univerzitě Ca' Foscari v Benátkách. Překladatel z angličtiny a franouzštiny, jenž spolupracuje s řadou nakladatelství. Scarlini působí také jako konzultant a rešeršista filmových a divadelních projektů.

Marko Grba Singh (Srbsko)
Režisér a filmový kurátor. Nedávno byl jmenován ředitelem bělehradského dokumentárního festivalu BelDocs. Jeho celovečerní debut Abdul & Hamza (2015) získal ocenění na FIDMarseille a čestné uznání na jihlavském festivalu. Jeho krátkometrážní film At Least We’ve Met měl premiéru v roce 2012 na Visions du Réel a byl uveden na více než 40 festivalech po celém světě.  

Ex Oriente Film je mezinárodní workshop středo- a východoevropského autorského dokumentárního filmu zaměřený na kreativní vývoj a financování. Těžiště Ex Oriente FIlm tvoří trojice týdenních workshopů rozložených do devíti měsíců. Na prvním z nich, nazvaném "Out of the Comfort Zone – Vision, Space, Story", tutoři ukáží režisérsko-produkčním týmům odlišné cesty, kterými se mohou jejich projekty ubírat. Během inspiračních setkání i praktických sezení prozkoumají rozličné možnosti, které skýtá filmový jazyk.

zpět na články
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace