KINEDOK

KineDok uvede režijní debut Anny Kryvenko Můj neznámý vojín

15. 8. 2018

Autor: Veronika Zýková

Veřejná premiéra filmu Můj neznámý vojín, který odkrývá jednu rodinnou historii bezprostředně spojenou s okupací Československa, proběhne v Centru současného umění DOX 18. 8. Rezervace vstupenek je možná zde. Film bude uveden v českém znění s anglickými titulky. Po projekci bude následovat diskuze s PhDr. Milanem Bártou z Ústavu pro studium totalitních režimů, Tetianou Okopnou, kulturní atašé ukrajinského velvyslanectví, a režisérkou Annou Kryvenko. Moderovat bude novinář Petr Fischer. Dokument budou moct vidět také diváci v Kasárna Karlín na speciálních projekcích zdarma 22. a 26. 8. Alternativní distribuční platforma KineDok následně vyšle Mého neznámého vojína a další premiérovaný titul, Okupaci 1968, na partnerská projekční místa po celé České republice. Festivalovou distribuci Mého neznámého vojína zajišťuje East Silver Karavana. Film prošel wokshopem dok.incubator v roce 2017 a v následujícím roce se zúčastnil East Doc Platform.

Režijní debut Anny Kryvenko  Můj neznámý vojín netradičním způsobem reflektuje vpád armád Varšavské smlouvy do Československa. Film tvoří převážně dosud nepublikované archivní záběry z celé Evropy a Ruska, zároveň je vyprávěn pohledem jednoho z okupantů, potažmo jeho praneteří – režisérkou snímku, a nabízí nové varianty toho, jak o okupaci Československa v roce 1968 přemýšlet. Rozšiřuje možnosti vnímání historické i současné sovětské, respektive ruské vojenské mašinérie a propagandy.

„Prvotní inspirací vzniku filmu byla potlačená rodinná historie. Konkrétně historie mé vlastní rodiny. Když jsem ji na Ukrajině navštívila, objevila jsem alba, ve kterých byla ze starých fotografií nůžkami vystřižena jedna postava. Trvalo nějakou dobu, než jsem se dopátrala alespoň fragmentů příběhu, který se má rodina pokusila vymazat,“ vysvětluje genezi snímku Anna Kryvenko a pokračuje: „důležité pro mě bylo ukázat, že v jakékoliv životní situaci existuje opačná strana a není to vždy o absolutní opozici – dobro nebo zlo, oběť nebo vrah, Východ nebo Západ. Uvnitř konstrukce existují živí lidé, kteří trpí. Motivem filmu je i pocit zděděné viny. Viny za něco, co člověk neudělal. Já, a vím, že i mnozí další lidé z bývalého Sovětského svazu, ten pocit máme dodnes. Právě současnost je ve filmu stejně důležitá jako historie.”

Pomocí archivních záznamů režisérka rekonstruuje varianty toho, co mohl její prastrýc, jako součást okupačních vojsk, prožívat. Na tuto hlavní linii příběhu se nabaluje i komplexnější zkoumání témat moci, armády, post-traumatického syndromu u vojáků, ale také otázky soucitu a lidskosti jak u okupantů, tak u okupovaného obyvatelstva Československa v individuálním měřítku. „Příběh mého prastrýce by mohl být příběhem kteréhokoliv z mladých vojáku, kteří v srpnu 1968 na tancích stáli. Byly to lidské bytosti v mašinerii války a globálních mocenských bojích,“ dodává režisérka.

Srpnové projekce dokumentu Můj neznámý vojín:
18. 8. od 18:00 – Veřejná premiéra v Centru současného umění DOX
20. 8. od 20:45 – Dokumentární pondělí - kino Světozor
21. 8. od 22:00 – Happening na Národní třídě – projekce snímku na budovu Nové scény ND / zdarma
22. 8. od 19:00 – Promítání v Kasárna Karlín (+ host Michael Kocáb, + hudební projekt Federsel) / vstup zdarma
23. 8. od 19:00 – Promítání v galerii Pragovka / vstup zdarama
26. 8. od 19:00 – Promítání v Kasárna Karlín / vstup zdarma

zpět na články
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace