EAST SILVER

Známe vítěze krátkometrážní kategorie cen Silver Eye 2018

28. 10. 2018

Autor: Veronika Zýková

Již po desáté jsou na ji.hlavském festivalu vyhlašovány ceny Silver Eye pro nejlepší středo- a východoevropský dokument. Vítězem v krátkometrážní kategorii se stal film Eight Images from the Life of Nastya Sokolova / Vosem kartin iz zhizni Nasti Sokolovoi (r. Alina Kotova a Vladlena Sandu). Zvláštní uznání získal snímek Lembri Uudu (r. Eeva Mägi). Ceny byly vyhlášeny 28. listopadu 2018. Ocenění v celovečerní kategorii bude předáno během závěrečného ceremoniálu v pondělí 29. listopadu 2018.

Porota své rozhodnutí ocenit snímek Eight Images from the Life of Nastya Sokolova odůvodnila těmito slovy: Jde o silnou reflexi současných socioekonomických problémů, které vycházejí z poškozené společnosti. Tento film se nachází na rozcestí mezi současným uměním a filmem. Přináší osm kontrastních obrazů, které vypovídají o jedné generaci.



K udělení zvláštního uznání Lembri Uudu porota uvedla: Tvůrcům se podařilo najít specifické filmové postupy, díky nimž vyobrazili minulost, stejně tak svým odvážným přístupem, který buduje téměř fyzickou zkušenost proměny, která se jako duch vznáší v životech lidí.



Vítěz získal unikátní designovou cenu, finanční odměnu 2 250 Euro určenou na podporu distribuce filmu a celoroční festivalový servis v podobě East Silver Karavany v hodnotě dalších 2 250 Euro.

V rámci letošního, v pořadí již 15. trhu East Silver, který probíhá v od 25. do 30. října v rámci MFDF Ji.hlava, porota vybírala z 21 nominovaných filmů. V krátkometrážní kategorii je nominováno 10 snímků, v dlouhometrážní kategorii bylo vybráno 11 filmů.

Na cenu Silver Eye 2018 byly nominovány tyto krátkometrážní filmy:
Sisters (r. Michał Hytroś, Polsko, 2018)
Hello, Horse! (r. Laila Pakalnina, Lotyšsko, 2017)
Talking Soil (r. Jan Baumgartner, Švýcarsko, Bosna a Herzegovina, 2018)
The Lion Tamers (r. Marta Pulk, Estonsko, 2017)
Eight Images from the Life of Nastya Sokolova (r. Alina Kotova, Vladlena Sandu, Rusko, 2017)
Film for Carlos (r. Renato Borrayo Serrano, Guatemala, Rusko, 2017)
Unconditional Love (r. Rafał Łysak, Polsko, 2018)
No! No! No! (r. Mykola Ridnyi, Ukrajina, 2017)
Lembri Uudu (r. Eeva Mägi, Estonsko, 2017)
Monologue (r. Otto Lakoba, Rusko, 2017)

O cenách rozhodovala porota ve složení:
Philip Ilson (London Short Film Festival, Velká Británie)
Stefan Ivančić (Locarno IFF, Chorvatsko)
Silvia Angrisani (Aquatic Films, Velká Británie)
Adele Kohout (DOKfest Munich, Německo)
Kumjana Novakova (Pravo Ljudski, Bosna a Herzegovina)

zpět na články
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace