EAST SILVER

Estonská devadesátá v kině Světozor

24. 2. 2019

Autor: Veronika Zýková

Přijďte do kina Světozor na Dokumentární pondělí 4. března od 20:45 zjistit, jaká byla 90. léta v Estonsku. První svobodné volby od druhé světové války tam v roce 1992 překvapivě vyhrál teprve dvaatřicetiletý Mart Laar, který se musel vypořádat s nelehkým úkolem vyvést zemi z chaosu. Rodeo je příběh o získávání a ztrátě důvěry, o rozšiřujícím se konfliktu mezi idealisty a rostoucí ekonomickou elitou, a o tom, mezi jakými možnostmi se premiér země může nebo musí rozhodovat. Vstupenky jsou k dipozici zde (kapacita sálu je omezena). Film bude promítán s anglickými titulky. Koho zajímá východoevropská dokumentární tvorba, bude mít o několik dní později šanci seznámit se s připravovanými projekty a inspirativními tvůrci na East Doc Platform 2019 (od 9. do 15. března), jejíž osmý ročník nese téma Eastern Logic.

Rodeo režírovali Raimo Jõerand a Kiur Aarma, jenž film také produkoval a jako producent a spoluautor je podepsán rovněž pod úspěšným snímkem Disco a atomová válka z roku 2009. Rodeo je součástí East Silver Karavany, která se stará o podporu festivalové distribuce dokumentárních snímků ze střední a východní Evropy. Rodeo bylo premiérově uvedeno na prestižním festivalu Hot Docs v Kanadě.

V minulosti Institut dokumentárního filmu ve spolupráci s kinem Světozor v rámci Dokumentárního pondělí uvedl mj filmy Proces Ruský stát vs. Oleg Sencov (r. Askold Kurov) na podporu vězněného ukrajinského filmaře Olega Sencova či snímek Moje babička z Marsu (r. Alexander Mihalkovič), jenž byl zakázán běloruským ministerstvem kultury a nemohl být promítnut na MFF Listapad v Minsku. Diváci měli rovněž šanci v české premiéře zhlédnout úspěšný snímek The Last Ice Hunters režisérů Rožle Bregara a Jure Breceljnika.

Rodeo
Režie: Raimo Jõerand, Kiur Aarma
Kamera: Manfred Vainokivi
Střih: Matti Näränen
Estonsko, Finsko, 2018, 74 min.

FB událost

Filmy

Rodeo
zpět na články
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace