EX ORIENTE FILM

KINEDOK

EAST SILVER

IDF v Jihlavě představí přední dokumentaristy a předá ceny Silver Eye

8. 10. 2019

Autor: Veronika Zýková

Institut dokumentárního filmu přiveze na 23. ročník MFDF Ji.hlava jednu z nejvýraznějších osobností skandinávského filmu, střihače Nielse Pagha Andersena. Návštěvníci festivalu se budou moct zúčastnit také přednášek a masterclasses dalších předních tvůrců, jež jsou součástí mezinárodního workshopu Ex Oriente Film. Chybět nebude ani tradiční předání cen Silver Eye a videotéka pro filmové profesionály East Silver Market.

Aktivity IDF tradičně obohatí program ji.hlavského festivalu. Od 23. do 28. října se bude konat mezinárodní workshop Ex Oriente Film, v němž režiséři a producenti pracují na vývoji svých dokumentárních projektů za pomoci předních režisérů, producentů, střihačů a dalších profesionálů. Pro všechny filmové fanoušky i odbornou veřejnost je v rámci otevřeného programu workshopu připravena řada masterclasses a přednášek v angličtině.

Dánský střihač Niels Pagh Andersen představí ukázky ze své tvorby během přednášky nazvané „Emocionální dramaturgie“ již první den workshopu, 23. října. Tento zkušený tvůrce má na svém kontě desítky snímků, spolupracoval mj. s režisérem Joshuou Oppenheimerem na filmech Způsob zabíjení (2012) a Podoba ticha (2014), které se vracejí k indonéské genocidě v 60. letech 20. století a poskytují jedinečný vhled do myslí vrahů.

Tvorba dalšího z hostů, režiséra a producenta Audriuse Stonyse, je divákům známá například z karlovarského filmového festivalu, kde byla promítnuta značná část režisérovy filmografie, mezi jinými i jeho zatím poslední snímky Žena a ledovec (2016) a Mosty času (2018, spolurežie: Kristīne Briede). První zmiňovaný film budou moct diváci na festivalu vidět, druhý byl aktuálně vybrán Litvou do boje o Oscary. Za svůj dřívější film, krátkometrážní Zemi nevidomých (1992), získal Stonys Evropskou filmovou cenu. V roce 2016 byl Stonys na MFDF Ji.hlava porotcem sekce Mezi moři.

Producent a střihač Atanas Georgiev prozradí, jaká cesta vedla k úspěchu strhujícího filmu o poslední evropské chovatelce divokých včel Honeyland (2019), mj. vítěze letošního Sundance, jenž byl nominován Severní Makedonií do oscarového klání. O kvalitách filmu se budou moct přesvědčit také diváci v Jihlavě.

Ti budou moct docenit také další festivalový hit, film América (2018) o trojici bratrů starajících se o 93letou babičku, jejž natočil režisér a kameraman Erick Stoll spolu s Chasem Whitesidem. Během své případové studie a Q&A přiblíží Stoll výhody i úskalí, která tvůrci přináší soužití s protagonisty.

Producentka Julianna Ugrin ze společnosti Éclipse Film se ve své případové studii zaměří na rozpočet maďarského filmu V zajetí (A Woman Captured, r. Bernadett Tuza-Ritter), který z bezprostřední blízkosti sleduje dvaapadesátiletou Mariš, jednu z mnoha žen uvězněných v současném otroctví.

IDF v Jihlavě po jedenácté udělí ceny Silver Eye nejlepším filmům ze střední a východní Evropy, jež byly přihlášeny do trhu East Silver. Mezinárodní poroty složené ze zástupců předních filmových festivalů budou rozhodovat o vítězích ve dvou kategoriích, krátkometrážní a celovečerní. Do nominací se dostali také čeští zástupci: v krátkometrážní kategorii Pripyat Piano Elišky Cílkové, mezi celovečerními filmy Dálava Martina Marečka. V loňském roce získal cenu Silver Eye v celovečerní kategorii film režiséra Jana Geberta Až přijde válka.

Pro držitele industry a press akreditací bude po celou dobu konání festivalu otevřena videotéka East Silver Market s téměř 300 filmy, jež jsou celoročně přístupné filmovým profesionálům online.

Pro další z aktivit Institutu dokumentárního filmu, alternativní distribuční platformu KineDok, je Jihlava tradičním místem setkání. Tento rok má KineDok v nabídce 18 filmů, které promítá na desítkách netradičních míst po celé České republice a také v šesti dalších zemích. Právě zástupci všech partnerských zemí KineDoku se v Jihlavě sejdou, aby zhodnotili uplynulý rok a vybrali filmy pro další, již šestý ročník projektu.

zpět na články
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace