EX ORIENTE FILM

Otevřený program Ex Oriente Film 2019 na MFDF Ji.hlava

16. 10. 2019

Autor: Veronika Zýková

 Od 23. do 28. října se v Jihlavě uskuteční mezinárodní workshop Ex Oriente Film. Pro všechny filmové fanoušky i odbornou veřejnost je v rámci otevřeného programu workshopu připravena řada masterclasses a přednášek v angličtině. Prostudujte si kompletní program.

STŘEDA 23. 10.

16:30 – 18:00 Hotel Gustav Mahler

MASTERCLASS
Emoční dramaturgie
Masterclass, Niels Pagh Andersen, střihač, Dánsko
Moderuje Iikka Vehkalahti

Dramaturgie až příliš často opomíjí tu nejsilnější stránku filmu a k vyprávění v emočních křivkách, mezi řádky, v pomlkách, obrazech a zvucích je využívána pouze jako mechanický model. Niels Pagh Andersen předestře, jak ve filmu ovládat emoční křivku a nalézt rovnováhu mezi zápletkou a emoční logikou snímku, přičemž bude vycházet ze svého vlastního díla. Nechá nás nahlédnout pod pokličku práce ve střižně, podělí se o rady a tipy a představí své postupy společně s ukázkami vlastního střihu.

18:30 – 19:30 Hotel Gustav Mahler
PROMÍTÁNÍ
Žena a ledovec (2016, Litva, Estonsko, 56 minut)
Režie: Audrius Stonys

Netradiční dokumentární portrét nás zavede do kazašské části pohoří Tian Shan, kde na úpatí ledovce Tuiuksu v nadmořské výšce 3 500 metrů stojí malá glaciologická stanice. Zcela odříznutá od civilizace zde žije žena, která se na dlouhých třicet let dobrovolně uchýlila k samotě, aby zasvětila svůj život sledování klimatických změn naší planety. Meditativní ticho tohoto místa podkresluje režisérův osobitý styl, v němž jsou jednotlivé záběry důmyslným prostředkem, jak diváka postupně zcela strhnout.



ČTVRTEK 24. 10.

10:00 – 11:30 Hotel Gustav Mahler

MASTERCLASS
Pravda a klam v dokumentárním filmu
Masterclass, Audrius Stonys, režisér a producent, Litva

Lekce zaměřená na subjektivitu ve filmu jako základní hodnotu a nezbytnou podmínku pro vznik tvůrčího díla. Jak má autor zachytit skutečnost, když se čas a prostor neustále proměňují? Jak pracuje film s realitou a kde je hranice mezi objektivní skutečností a autorovým subjektivním pohledem?

PÁTEK 25. 10.

10:00 – 13:30 Hotel Gustav Mahler

PŘEDNÁŠKA
Mezinárodní koprodukce - právní otázky
Přednáška, Dr. Stefan Rüll, advokát, Německo
Moderuje Mikael Opstrup

Německý právník a odborník v oblasti mezinárodní koprodukce a autorského práva Dr. Stefan Rüll nás v sérii dvou přednášek seznámí se základním právním rámcem audiovizuálních projektů vznikajících za mezinárodní spolupráce.

18:00 – 19:30 Kino Dukla – Reform
PROMÍTÁNÍ: Honeyland (2019, Makedonie, 85 minut)
Režie: Ljubomir Stefanov a Tamara Kotevska

Hatidze Muratová žije společně se svou nemocnou matkou v odlehlé oblasti vysoko v balkánských horách ve vesnici, kam není přivedena silnice, elektřina ani vodovod. Je poslední z řady generací makedonských včelařů, jejichž obživou byl vždy sběr skromných porcí medu divokých včel, který prodávají v nedalekém městě – vzdáleném pouhé čtyři hodiny chůze. Poklidný život Hatidze je narušen příchodem kočovné rodiny, která s sebou přivádí sedm ukřičených dětí, stádo skotu a hluk burácejících motorů. Hatidze se i tak staví k těmto novým okolnostem optimisticky a s otevřeným srdcem.  S láskou jim nabídne svou brandy a léty prověřené včelařské zkušenosti.  Ve spolupráci s MFDF Ji.hlava.



20:00 – 21:00 Kino Dukla – Edison
MASTERCLASS
Když se obrazové vyprávění stává sociálním syndromem: metodologie produkce a střihu dokumentárního příběhu
Masterclass, Atanas Georgiev, producent a střihač, Trice Films, Makedonie

Když se rozhodnete plně věnovat tvorbě dokumentárních snímků, je samo o sobě dost těžké nalézt si vhodné téma a postavu. Ovšem zodpovědnost vyprávět příběh pravdivě a zároveň vyvažovat mezi morálkou, etikou a estetikou, je ještě daleko náročnější.
Ve spolupráci s MFDF Ji.hlava.

SOBOTA 26. 10.

10:00 – 11:30 Hotel Gustav Mahler
PŘEDNÁŠKA
Proklestit se šumem: Jak vést úspěšnou PR kampaň
Přednáška, Mirjama Wiekenkamp, NOISE Film PR, Berlín – Amsterdam

Jak přitáhnout pozornost ke svému filmu? Mirjama Wiekenkampová poskytne své rady a tipy a podrobně popíše práci PR agenta. Podíváme se na několik případových studií, které nám pomohou zodpovědět si otázky, jako: Jak účinně prezentovat svůj film v té nesmírné záplavě vznikajících snímků? Jak oslovit tisk a komunikovat s ním? A jak oslovit diváky?

12:00 - 13:30 | Hotel Gustav Mahler
PŘÍPADOVÁ STUDIE
Kreativní rozpočtování v CE Europe: V zajetí (2017, Maďarsko)

Případová studie, Julianna Ugrin, producentka, Éclipse Film,Maďarsko
Filmová producentka Julianna Ugrinová ze společnosti Éclipse Film představí svoji případovou studii týkající se kreativního rozpočtování v CE Europe: Jaké jsou naše možnosti, chceme-li být tvůrčí a přitom dodržovat ujednaná pravidla – případová studie založená na rozpočtování snímku V zajetí.  

15:00 - 16:30 Hotel Gustav Mahler
PROMÍTÁNÍ: América (2018, USA, 75 minut)
Režie: Erick Stoll a Chase Whiteside

Diego je mladý cirkusový artista, který je nucen vrátit se domů a usmířit se se svými bratry poté, co jejich třiadevadesátiletá babička América spadne z postele a jejich otec je následně zatčen a obviněn ze zanedbání péče. Diego je snílek, který v celé této tragické události vidí jistou poetičnost a hlubší smysl. Navzdory babiččině omezené pohyblivosti a prohlubující se demenci je přesvědčen, že América spadla úmyslně, aby svedla rozdělenou rodinu zpět dohromady. Diegův sen o rodinné pospolitosti se však rozplývá, když se začnou bratři hádat o peníze, komunikace se přiostřuje a všichni se musí vypořádat s nelehkým úkolem poskytnout Américe nepřetržitou péči.



NEDĚLE 27. 10.

10:00 - 11:00 | Hotel Gustav Mahler
PŘÍPADOVÁ STUDIE

Důvěrné sbližování
Případová studie, Erick Stoll, režisér a kameraman, USA
Erick Stoll, spolurežisér a kameraman filmu América, představuje případovou studii o závazcích a nástrahách, jimž se vystavujete, když si neudržíte citový odstup od lidí, o nichž točíte film.

17:00 - 19:30 | Hotel Gustav Mahler
PŘEDNÁŠKA
Průvodce prodejem filmů
Přednáška, Manuela Buono, producentka a obchodní zástupkyně, Slingshot Films, Itálie

Průvodce prodejem dokumentárních filmů pro nezávislé filmaře. Jaké jsou výhody a nevýhody spolupráce s obchodním zástupcem? Jak naplánovat distribuční a marketingovou strategii? Jak sjednat kupní smlouvu? Jak vybrat ty správné trhy a jakou zvolit festivalovou strategii pro svůj film? Obchodní zástupkyně a producentka Manuela Buono nás seznámí s vlastní strategií, kterou bude ilustrovat na příkladech z prodejní praxe své společnosti Slingshot Films.

Program proběhne v angličtině a přístupný bude všem akreditovaným návštěvníkům festivalu Ji.hlava.

zpět na články
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace