EAST SILVER

How Big Is the Galaxy? nejlepším dokumentárním filmem pro děti

22. 2. 2020

Autor: Veronika Zýková

Fim ruské režisérky Ksenii Elyan How Big Is the Galaxy? (Jak velká je galaxie?) se stal podle ECFA - Evropské asociace dětských filmů nejlepším evropským dokumentárním filmem pro děti. Cenu převzali producenti snímku Max Tuula a Maria Gavrilova v sobotu 22. února na Berlinale.

Na tuto cenu byl estonsko-ruský snímek nominován díky ocenění na ZLÍN FILM FESTIVALu. ECFA vybírala z pěti filmů, jež byly oceněny na pěti různých festivalech v roce 2019. Film sledující každododenní život rodiny Žarkovových v sibiřské tundře, zejména nejmladšího Zachara, nese také českou stopu: střihačem byl Tomáš Doruška.

How Big Is the Galaxy? je jedním z nejúspěšnějších filmů East Silver Karavny. Snímek měl světovou premiéru na prestižním festivalu IDFA, získal cenu na moskevském DOKeru, v Pärnu, na Flahertianě, Message to Men, byl uveden rovněž na goEast ve Wiesbadenu, na korejském DMZ, na Verziu a DOK.fest München a v následujícíh měsících ho čeká projekce na 12. ročníku Mezinárodního dokumentárního festivalu v Taiwanu.



Synopse:
Rodina Žarkových – otec, matka a jejich dva synové – pochází z dolganské komunity na severu Sibiře, kde žijí poslední domorodá etnika věnující se tradičnímu kočovnému životu. Dříve byly děti posílány do internátní školy, kde se odcizily své rodině i kultuře, ale v současné době mohou být vzdělávány doma – učiteli, které jim přidělí ruské úřady. V poklidně plynoucím snímku pozorujeme životy sedmiletého Zachara a jeho staršího bratra Prokopyho. Zacharův první rok výuky probíhá s mladou seriózní učitelkou Nelly. Povídají si o prezidentu Putinovi, o důležitosti matematiky a také se učí nazpaměť klasické básně. Zachar je zvídavý a inteligentní chlapec. Každý den má sto nových otázek o světě a je překvapen, že jeho učitelka nezná na všechny odpověď.

zpět na články
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace