EX ORIENTE FILM

EAST DOC PLATFORM

EAST SILVER

Visions du Réel 2020: Pripyat Piano a Vlci na hranicích

16. 4. 2020

Autor: Veronika Zýková

Letošní online ročník festivalu Visions du Réel (17. 4. – 2. 5.) má v programu pět českých a koprodukčních filmů. Jsou mezi nimi Vlci na hranicích Martina Páva (Ex Oriente Film) v sekci Grand Angle a Pripyat Piano Elišky Cílkové (East Silver Karavana, cena Silver Eye) v soutěži krátkometrážních a středometrážních snímků. Oba fimy budou mít na Visions světovou premiéru. V Rough Cut Labu 2020 se představí Roma (pracovní název) ukrajinské režisérky Olhy Žurby, která získala se svým filmem vyvíjeným ve workshopu Ex Oriente Film na letošní East Doc Platform čtyři ceny.

Před více než dvěma staletími byli vlci na Broumovsku vyhubeni, v roce 2016 se ale do této oblasti vrátila první smečka a narůstající populace vlků dnes výrazně ovlivňuje životy místních lidí. Dokument Vlci na hranicích zachycuje jejich nejednoznačné přijetí: zatímco pro jedny znamenají naději na ozdravení české krajiny, pro jiné ztělesňují nepřítele vraždícího bezbranná zvířata farmářů, proti kterému není možné se účinně bránit. Vlci na hranicích (r. Martin Páv, prod. Zuzana Kučerová) vznikli ve workshopu Ex Oriente Film 2018 a na East Doc Platform 2019 získal projekt Zvláštní uznány Ceny East Doc Platform. 

Martin Páv o Vlcích na hranicích na Dok.revue.



26. dubna 1986 vybuchlo v Černobylu reaktor číslo 4 a způsobil největší jadernou katastrofu v historii. Pripjať, ležící poblíž jaderné elektrárny, se stala městem duchů. Režisérka spolu s někdejšími obyvateli zkoumá paměť města. Pripyat Piano režisérky Elišky Cílkové a producenta Jindřicha Andrše je součástí East Silver Karavany, snímek získal cenu Silver Eye 2019 pro nejlepší kratký film.

Eliška Cílková píše o svém filmu na Dok.revue.



Roma (pracovní název) režisérky Olhy Žurby a producentek Daryi Bassel a Viktorie Khomenko prošel naším workshopem Ex Oriente Film a následně získal čtyři ceny včetně té hlavní na letošní East Doc Platform. Režisérka pět let sledovala bouřlivý osud chlapce jménem Roma od jeho 13 let: stal se hrdinou Majdanu, dostal se do sirotčince, měl problémy s drogami... Jak dopadne jeho návrat do rodného města?

České a koprodukční filmy mají letos na Visions du Réel silné zastoupení: kromě Vlků na hranicích a Pripyat Piano jsou v progrmamu filmy Jan Jedlička: Stopy krajiny režiséra Petra Záruby, Státní pohřeb režiséra Sergeje Loznici a krátký anidok S P A C E S Nory Štrbové. Více se dočtete zde.

zpět na články
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace