Training

Ex Oriente Film

Otevřený program

Kompletní otevřený program East Doc Platform najdete zde.

Sobota 9. března
17:30 – 18:30 | Institut Cervantes, Kinosál
Přednáška: CO VŠICHNI MAJÍ S TÍM PITCHINGEM?
Zkušený dokumentární mentor Mikael Opstrup (EDN) ročně zhlédne 700–800 pitchingových trailerů a několik stovek prezentací. Zároveň je možná jedním z mála filmových profesionálů, kdo se na pitching stále dívá jako na konstruktivní a důležitou součást procesu vzniku filmu, jejíž existence by měla být zachována. Ve své přednášce se podělí o svůj pohled na pitchingové trailery a na to, jaký smysl může mít prezentovat film, který ještě neexistuje.

Neděle 10. března
10:00 – 11:30 | Institut Cervantes, Galerie
Přednáška: DOKUMENTÁRNÍ PRODUKCE V DOBĚ PŘEBYTKU
Jak producenti přistupují k filmům, jejichž téma bylo již mnohokrát zpracováno? Nakolik aspekt předchozího zpracování určitého tématu ovlivňuje jejich rozhodnutí, zda film vůbec produkovat, a to, na co v projektu zaměřují pozornost? A jak velký vliv má toto hledisko na volbu producentské strategie ve vztahu k fondům, televizním stanicím a distributorům? To budou hlavní otázky, na které se ve své přednášce za využití příkladů filmů produkovaných v jeho společnosti UpNorth Film zaměří norský producent Torstein Parelius.

17:00 – 18:30 | Institut Cervantes, Kinosál
Masterclass: CHRISTIAN FREI
Masterclass jednoho z nejvíce inovativních tvůrců současnosti, jehož filmy si mimo jiné odnesly nominaci na cenu Oscar a získaly dvě ocenění na festivalu Sundance. Snímky Christiana Freie se vyznačují velmi komplexním přístupem k tématu, unikátní intimitou, humanismem a neobvykle silným a propracovaným vizuálním přístupem. Ve své masterclass Christian Frei přiblíží proces tvorby svého posledního snímku Genesis 2.0.

Pondělí 11. března
9:30 – 11:30 | Institut Cervantes, Kinosál
Přednáška: MOJE PRÁCE S PROTAGONISTOU
Marta Prus, Lukáš Kokeš a Damian Nenadić, zastupující mladou, avšak již etablovanou generaci současného evropského dokumentu, se podělí o svou praktickou zkušenost a přístup k rozličným aspektům spojeným s prací s protagonistou. Ve společné přednášce pohovoří o vytváření vztahu s protagonisty, udržování kontaktu s nimi i při natáčení ve vzdálenějších lokalitách a po delší časový úsek i o etických dilematech, která při své tvorbě řešili.

17:30 – 19:00 | Institut Cervantes, Kinosál
Přednáška: OD PŘEDPRODUKČNÍHO PLÁNOVÁNÍ K POSTPRODUKČNÍ MAGII
Během tvorby dokumentárního filmu se nedá řada věcí přesněji naplánovat. Je váš protagonista opravdu protagonistou? Měl by být příběh vyprávěný chronologicky? Nese scéna zamýšlený význam nebo má naopak odlišné vyznění? Od plánování v době preprodukce přes magii postprodukce až ke genialitě, kterou v sobě skýtají lepící papírky – střihač Phil Jandaly na konkrétních případech rozebere, jak každá tato fáze může jemně i dramaticky vytvarovat celovečerní dokumentární filmy v univerzální příběh překračující hranice a žánry.

Úterý 12. března
11:30 – 13:00 | Institut Cervantes, Kinosál
Masterclass: MILA TURAJLIĆ a STAN NEUMANN – OŽIVOVÁNÍ MINULOSTI NA PLÁTNĚ
Na příkladu ukázek ze svých filmů bude režisérka Mila Turajlić spolu s režisérem a střihačem Stanem Neumannem ilustrovat rozmanité metody zacházení s archivními materiály a možnosti jejich využití v současné dokumentární tvorbě. Jak docílit při práci s archivy rovnováhy mezi prostým poskytováním souvislostí a podněcováním divákovy imaginace?

17:00 – 18:00 | Institut Cervantes, Kinosál
Případová studie: AUTORSKÝ DOKUMENT & SALES – BUĎME REALISTÉ, NIKOLI PESIMISTÉ
Na příkladu tří filmů z katalogu své společnosti Syndicado nabídne zkušený sales agent Aleksandar Govedarica upřímnou sondu do současné situace týkající se oblasti prodeje autorských dokumentárních filmů. Jaká realistická očekávání by měli tvůrci mít v oblasti festivalových, televizních, kino, vzdělávacích, DVD a digitálních sales?


Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace